Komemoracija

Godišnjica terorističkog napada: Političari u Berlinu odali počast i priznali greške

Hina

Reuters

Reuters

»Za mene i moju vladu znači da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se ne ponove greške koje su počinjene i da moramo učiniti sve ne samo da jamčimo za sigurnost građana, nego i da onima kojima je život prošlogodišnjim napadom uništen pomognemo da se vrate u normalu«, rekla je kancelarka Angela Merkel



BERLIN Otkrivanjem spomenika i komemoracijom u Berlinu je u utorak odana počast žrtvama terorističkog napada na božićni sajam u središtu grada, a političari su tom prilikom izrazili sućut rodbini poginulih, ali i priznali greške.


»Za mene i moju vladu znači da moramo učiniti sve što je u našoj moći da se ne ponove greške koje su počinjene i da moramo učiniti sve ne samo da jamčimo za sigurnost građana, nego i da onima kojima je život prošlogodišnjim napadom uništen pomognemo da se vrate u normalu«, rekla je kancelarka Angela Merkel tijekom komemoracije.


Komemoracija je održana u Spomen crkvi cara Willhelma II., koja se nalazi na trgu na kojem je islamistički terorist Amri Amri 19. prosinca 2016. teretnim kamionom usmrtio 11 osoba, više od 70 ozlijedio te prije toga ustrijelio poljskog vlasnika kamiona.




Merkel se u svom govoru osvrnula i na jučerašnji razgovor s rodbinom poginulih i ozlijeđenima u svom uredu. »To je bio jedan otvoreni i izravni razgovor koji je pokazao slabost državnih institucija u ovakvim situacijama«, rekla je njemačka kancelarka.


Rodbina poginulih se u nekoliko navrata požalila na izostanak podrške državnog vrha, a posljednjih mjeseci su na vidjelo dana izlazili i detalji koji ukazuju na greške istražnih organa i činjenicu da je Tunižanin Amri, unatoč tomu što je čitavo vrijeme bio promatran, uspio izvršiti napad.


Na komemoraciji žrtvama na propuste države je ukazao i predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.


»Mi ne možemo ni pojmiti vašu patnju ni izmjeriti vašu bol. Mora se reći i to da je podrška isto tako stigla prekasno i da je bila nedostatna«, rekao je Steinmeier na komemoraciji koja je bila zatvorena za javnost.


Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je kako su vlasti »izvukle pouku« iz prošlogodišnjih napada i da će učiniti sve što je u njihovoj moći kako se ovako nešto ne bi ponovilo.


U nazočnosti državnog vrha na Bretschedplatzu, trgu na kojem se nalazi božićni sajam koji je bio cilj napada, otkriven je spomenik u obliku brazda, koji podsjeća na »ožiljak« koji je napad ostavio u svijesti građana Berlina.