Dvojica "alfa mužjaka"

GOVOR TIJELA Stručnjaci za neverbalnu komunikaciju o ponašanju dvojice čelnika u Singapuru

Hina

Reuters

Reuters

Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu



U prvim trenucima susreta u Singapuru i američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski vođa Kim Jong Un nastojali su ostaviti dojam kako su ‘glavni’, ali su istodobno na početku summita s velikim ulozima pokazivali i znakove nervoze, ocjenjuju u utorak stručnjaci za govor tijela.


Stručnjaci kažu da je američki predsjednik u prvih 13 sekundi, koliko je prvi put držao Kimovu ruku, pokazao uobičajenu dominaciju jer je prvi prišao Kimu i potapšao ga po ramenu.


Ne želeći ostati u sjeni, Kim je čvrsto prihvatio njegovu ruku i tijekom rukovanja ga gledao u oči prije nego što se okrenuo prema novinarima.




»Nije to bilo uobičajeno rukovanje. Ruke su im išle gore-dolje, svatko je malo povlačio na svoju stranu. Jedan drugome nije dopuštao da u tom rukovanju bude dominantan«, rekao je australski stručnjak za govor tijela Allan Pease.


Odavanja dojma autoriteta američkog predsjedniku ide vrlo lako. Kao svjetski vođa, poslovni čovjek i bivša televizijska zvijezda jako dobro je upućen u to kako djelotvorno koristiti jezik tijela. Njegova visina također mu daje prednost pred Kimom.


Dok su obojica hodali prema knjižnici gdje su se prvi puta sastali licem u lice, Trump je nastojao ublažiti napetost koja se osjećala u zraku čavrljajući s Kimom i dopustivši mu da hoda malo ispred njega.


Trump je međutim zadržao kontrolu tapšući ga po ramenu i vodeći ga prema knjižnici. Kim je gotovo dvostruko mlađi od Trumpa, i uglavnom je gledao u pod i slušao dok je Trump govorio, ali je i nekoliko puta podigao pogled tijekom razgovora.


»Donald Trump je govorio pomirljivo, gotovo pokorno, ali je njegov jasan govor tijela pokazivao ‘ja sam ovdje glavni’, dodao je Pease.


»Da ne znate ovu dvojicu, rekli biste da je ova velika momčina njegov otac a da je maleni njegov sin (…) Kim je pomalo izgledao kao dijete u zabavnom parku: nije bio zastrašen nego uzbuđen i pomalo nervozan«, ocijenio je Pease.


Trump i Kim su se sastali u Singapuru na povijesnim razgovorima u svrhu pronalaženja rješenja za nuklearno pitanje na Korejskom poluotoku.


Uspiju li, to bi moglo donijeti trajnu promjenu na području sigurnosti u sjeveroistočnoj Aziji, kao što je posjet bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona Kini 1972. Kini doveo do transformacije te komunističke zemlje.