Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. studenoga 2019.
Poruka iz Pjongjanga

GOTOVA IDILA? Sjeverna Koreja: 'Na SAD-u je da odluči hoće li summit ili nuklearni obračun'

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 24. svibanj 2018. u 11:09 2018-05-24T11:09:39+02:00

Visoka sjevernokorejska dužnosnica izjavila je u četvrtak da je na Sjedinjenim Državama hoće li doći na predloženi summit u Singapuru ili na »nuklearni obračun«, u vrijeme rastućih sumnji da će se taj sastanak održati.

»Hoće li se SAD s nama sastati u sobi za sastanke ili u nuklearnom obračunu, to u potpunosti ovisi o odluci i ponašanju Sjedinjenih Država«, izjavila je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Choe Son Hui, a prenijela je novinska agencija KCNA.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se da će se sastati u Singapuru idući mjesec. Međutim, Sjeverna Koreja je nakon toga zaprijetila da neće doći na sastanak nakon čega je Trump u utorak prvi put spomenuo mogućnost odgode.

Održavanje povijesnog susreta na vrhu Trumpa i Kima »na kraju krajeva ovisi« o sjevernokorejskom čelniku, rekao je u srijedu američki državni tajnik Mike Pompeo.

»On je tražio taj susret, predsjednik je pristao sastati se s njim i vjerujem da će se taj susret dogoditi«, dodao je Pompeo pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku.

Američki državni tajnik je nešto ranije potvrdio da se summit u Singapuru »i dalje planira 12. lipnja«, premda je Trump spomenuo mogućnost odgode.

U srijedu je pak novinarima kazao kako će odluka o summitu biti donesena sljedeći tjedan, čime je izazvao dodatnu sumnju u mogućnost njegova održavanja.

Choe je u četvrtka rekla da Sjeverna Koreja »neće moliti SAD za dijalog niti će ih uvjeravati ako oni ne žele sjesti s nama«.

Upozorila je i da bi mogla predložiti Kimu da razmotri hoće li ići na summit.

Choe je također kritizirala izjave američkog potpredsjednika Mikea Pencea i nazvala ga »političkim glupanom« jer je Sjevernu Koreju usporedio s Libijom. Pence je rekao za Fox News u ponedjeljak da bi Sjeverna Koreja mogla završiti kao i Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.