Nikad iz zatvora

GERIJATRIJSKI ZATVOR: U Guantanamu su zatvoreni starci koji bi tamo mogli skončati

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Svjesne da ti zatvorenici neće nikada otići, američke vlasti odlučile su da Guantanamo neće zatvoriti. Pentagon je stoga naložio zapovjedniku zatvorskog kompleksa, admiralu Johnu Ringu, da osigura da kaznionica nastavi s radom još 25 godina.



GUANTANAMO – Poseban medicinski centar, teretane, operacijska dvorana – američka vojska modernizirala je zatvor u Guantanamu kako bi ga prilagodila sve starijim zatočenicima koji bi ondje vrlo vjerojatno mogli i skončati, zbog čega taj zloglasni zatvor sve više nalikuje na gerijatrijski odjel.


Posve nov medicinski centar u Guantanamu ovaj je tjedan posjetila mala skupina novinara. U kutu sobe zatekli su hodalicu. Bolnički krevet izgleda kao i svaki drugi, invalidska kolica i medicinska oprema u sobi također. Jedino što je odskakalo bila je činjenica da soba nema prozora nego samo krovni prozorčić od mutnog stakla i rešetku kao pregradu. S druge strane hodnika bila je stolica za nuždu.


Najstariji od 40 zatvorenika koji se trenutačno nalaze u vojnoj bazi u Guantanamo Bayu, na jugoistoku Kube, ima 71 godinu. Najmlađemu je 37, a prosječna dob je 46 godina.




Sjedinjene Države ih optužuju da su sudjelovali u različitim atentatima, primjerice onom 11. rujna, i smatraju ih preopasnima da bi mogli biti pušteni na slobodu. Jedan od njih je prošle godine osuđen na doživotni zatvor.


Svjesne da ti zatvorenici neće nikada otići, američke vlasti odlučile su da Guantanamo neće zatvoriti. Pentagon je stoga naložio zapovjedniku zatvorskog kompleksa, admiralu Johnu Ringu, da osigura da kaznionica nastavi s radom još 25 godina.


“Puno smo razmišljali o tome kako da se pripremimo za smještaj starijih zatvorenika i o infrastrukturi koja će biti potrebna kako bi to bilo sigurno i humano”, rekla je kapetanica Anne Leanos, glasnogovornica zatvora.


S proračunom od 12 milijuna dolara, aneks zatvora preuređen je u suvremenu poljsku bolnicu s operacijskom te radiološkom dvoranom opremljenom uređajem za magnetsku rezonanciju, kao i sobom za hitni prijem te intenzivnu njegu s tri kreveta.


U klinici se izmjenjuju troje liječnika, pomoćnik terapeuta, troje psihijatara i 11 medicinskih sestara koji u njoj borave u rotacijama od 6 do 9 mjeseci, objašnjava glavni liječnik, koji je iz sigurnosnih razloga želio ostati neimenovan.


Medicinski centar otvoren je u ožujku 2018. i u ovom je trenutku prazan, no glavni liječnik uvjerava da radi.


Nikome trenutačno ne trebaju invalidska kolica, ali sve je spremno ako to bude potrebno: medicinski centar ima prilazne rampe.


Pacijenti boluju od uobičajenih bolesti za svoju dob: dijabetesa, visokog tlaka, gastrointestinalnih bolesti, motoričkih poremećaja, rekao je vojni liječnik.


Psihijatrijska služba na prvom katu sastoji se od dvije ćelije preuređene u sobe za konzultacije. Treća ćelija, posve prazna, tapecirana je: to je soba za izolaciju u koju se privremeno smješta psihotične pacijente.


Kao i drugi vojnici u Guantanamu, zatvorski psihijatri ondje borave u prosjeku od 9 do 12 mjeseci, što ih ograničava u radu s pacijentima.


Od otvaranja tog zatvora 2002., umrla su devetorica zatvorenika, od kojih su sedmorica počinila samoubojstvo. Jedan zatvorenik je umro od raka, a jedan od srčanog udara.


Zdravstveno stanje zatvorenika nije poznato, no novinari su doznali da “jedan od njih u ovom trenutku provodi post koji nije povezan s religijom”, što je eufemizam za štrajk glađu kojima zatvorenici redovito prosvjeduju.


Naime, iako su se zatvorenici s godinama većinom primirili, neki se i dalje bune.


Jedan je tako podvrgnut disciplinskim mjerama nakon incidenta s čuvarima, rekao je admiral John Ring.


“Mnogi od te gospode još su u ratu sa Sjedinjenim Državama”, objašnjava on. “I dalje vode rat putem tih malih oblika otpora.”