Grad nauke na Piazzi Unita

GDJE SU NAŠI SPEKTAKLI S EPK? U Trstu kao dio projekta ‘Europska prijestolnica znanosti 2020’ održan spektakularni festival nauke

Edi Prodan

Trst / Snimio Edi PRODAN

Trst / Snimio Edi PRODAN

Ne želeći širiti paniku što nam je 2020. godina toliko blizu, ipak bi nam bilo drago konačno na riječkoj Rivi ugledati »Noć EPK«. U kojoj će nam stotine predavača, studenata i volontera pojasniti što ćemo to te željene, EPK godine dobiti, što će nas konačno lansirati o orbitu najzanimljivijih gradova Europe. Baš kao što je to znanost ovog vikenda učinila – Trstu



Festival znanosti je ovog vikenda od Trsta napravio jedan od najzanimljivijih gradova kad su u pitanju nauka i njezina popularna pojavnost.


Università degli Studi di Trieste je naime na središnjem, impresivnom tršćanskom trgu Piazza Unita organizirala pravi »grad nauke« u čijem je radu participiralo 150 znanstvenika, 250 volontera i čak 350 studenata iz čitave Italije.


Organizirali su u tri dana čak 50 predavanja, a osnovni je naglasak stavljen na danas jako popularne i vrlo bitne teme kao što su to odnos prirode i tehnologije, ili pak još provokativnije – »Gdje su granice između biologije i  biotehnologije«. 




Posebno je spektakularno bilo u noći s petka na subotu kad je organizirana Noć europskih istraživača što je uz znanstvene imala i niz popularnih prezentacija, zanimljivih eksperimenata i demonstracija u kojima je uživalo golemo mnoštvo mladih, ali i starijih posjetitelja.


Bilo je tu i dinamičnih javnih rasprava, izložbi, praktičnih pokusa i igara kako bi se svijet istraživanja popularizirao unutar šire javnosti.


Program, koji je obišlo na desetke tisuća posjetitelja, realiziran je u okviru sedmog izdanja projekta »Trieste Next«, svakako i u cilju  po razvoj tršćanskog sveučilišta ali i čitave znanstvene zajednice tog dijela Italije životno važnog procesa što će svoje veliko finale imati 2020. godine kad Trst postaje – Znanstvena prijestolnica Europe.


A druge strane vrhova istarskog poluotoka, sedamdesetak kilometara na istok – iste, 2020. godine, Europska prijestolnica kulture – Rijeka. Uz nešto izraženiju buru, i u njoj je prevladavalo sunčano vrijeme. Obilježen je i u Rijeci vikend znanosti, no kad je EPK u pitanju, najveća je novost da – novosti nema.


Ne računamo li dakako na odlazak Olivera Frljića, intrigantnog kazališnog režisera od čijih se umjetničkih dosega i ideja jako mnogo očekivalo i unutar EPK. 


Vražji Trst, kad misliš kako je konačno propao, on se izdigne do iznimno zanimljivog znanstvenog centra.


Ne želeći širiti paniku što nam je 2020. godina toliko blizu, ipak bi nam bilo drago konačno na riječkoj Rivi ugledati »Noć EPK«.


U kojoj će nam stotine predavača, studenata i volontera pojasniti što ćemo to te željene, EPK godine dobiti, što će nas konačno lansirati o orbitu najzanimljivijih gradova Europe. Baš kao što je to znanost ovog vikenda učinila – Trstu.