Izborna bitka

Francusko tužiteljstvo pokrenulo istragu nakon Macronove tužbe za širenje lažnih vijesti

Hina

Emmanuel Macron, Foto: REUTERS

Emmanuel Macron, Foto: REUTERS

Netom uoči predsjedničke debate u srijedu, na internetu se proširila vijest da Macron posjeduje skrivene račune u stranim poreznim oazama



Ured francuskog tužitelja, djelujući prema tužbi koju je podnio predsjednički kandidat Emmanuel Macron, otvorio je istragu protiv nepoznate osobe zbog sumnji na širenje lažnih vijesti u cilju utjecaja na birače pred drugi krug izbora u nedjelju, objavio je pravosudni izvor.


Ranije u četvrtak ured je objavio da je zaprimio Macronovu tužbu koju je on podnio zbog vijesti koje su se proširile na društvenim mrežama da posjeduje offshore račun.


Netom uoči predsjedničke debate u srijedu, na internetu se proširila vijest da Macron posjeduje skrivene račune u stranim poreznim oazama, što je potom u raspravi spomenula i njegova protukandidatkinja, čelnica Nacionalne fronte Marine Le Pen.




Macron je zanijekao optužbe te rekao da Le Pen širi laži, sugerirajući da on ima tajni offshore račun.


Macronov izborni stožer rekao je da su dva sata prije početka debate s anonimnog profila na Internet stavljeni dokumenti kojima se željelo pokazati da Macron ima offshore račune, a informacija je brzo podijeljena i na Twitteru. Stožer je odmah najavio da će poduzeti pravne korake.


Le Pen je u debati opisivala bivšeg investicijskog bankara i ministra gospodarstva kao predstavnika elite koja je odgovorna za nezaposlenost u Francuskoj od 10 posto, niski rast i dvogodišnji islamski terorizam.


Na kraju debate koju je pratilo oko 15 milijuna ljudi, Le Pen je insinuirala da bi njezin protukandidat mogao imati offshore račun.


»Nikad nisam imao račun ni u jednoj poreznoj oazi«, rekao je Macron za radio France Inter u četvrtak. »Le Pen stoji iza ovoga. Ima mobiliziranu internetsku vojsku«, naglasio je.


Macron kaže i da ona ima saveznike koji šire »lažne vijesti« a koji su u nekim slučajevima povezani s ruskim interesima.


» je meta pomno osmišljenog pokušaja da ga se destabilizira, 48 sati prije kraja kampanje«, rekao je njegov glasnogovornik Sylvain Fort.