Ministar Michel Sapin uputio poziv

Francuska vraća Panamu na popis poreznih oaza, isto traži i od OECD-a

Hina

»Francuska je odlučila vratiti Panamu na popis nekooperativnih zemalja sa svim posljedicama koje će taj potez imati po one povezane s Panamom«, dodao je Sapin



PARIZ Francuska će ponovo uvrstiti Panamu na popis »nekooperativnih zemalja« u poreznim pitanjima, kazao je ministar Michel Sapin, pozivajući Organizaciju za gospodarski razvoj i suradnju (OECD) da slijedi njihov primjer, nakon izbijanja skandala s »papirima iz Paname«.


»Panama je zemlja koja nas je željela uvjeriti da je u stanju poštivati glavne međunarodne porezne principe i u to je ime skinuta s popisa poreznih oaza«, kazao je ministar u utorak na aktualnom satu u francuskom parlamentu.


»Francuska je odlučila vratiti Panamu na popis nekooperativnih zemalja sa svim posljedicama koje će taj potez imati po one povezane s Panamom«, dodao je Sapin.




Panama je daleko veći financijski centar od ostalih zemalja na francuskom popisu, koji – među ostalim – uključuje Bocvanu, Brunej, Gvatemalu i Maršalske otoke.


Danas je Sapin u razgovoru za radio Europe 1 kazao da priželjkuje sastanak OECD-a, kako bi sve zemlje slijedile francuski primjer.


»Nažalost, Panama je sklona oscilacijama, čak nastupa kao dobar a čas kao zločesti dečko. Tako dalje ne može«, poručio je francuski ministar financija.


Francuska ne smije biti usamljena u ponovnom uvrštavanju Paname na popis »poreznih oaza, naglasio je.


Panamska je vlada jučer zaprijetila da bi na potez Francuske mogla odgovoriti nizom mjera, uključujući blokadu inozemnih ulaganja i zabranu sudjelovanja francuskih kompanija na javnim natječajima.