Evakuirana dva kampa u blizini Lillea

Francuska protjeruje više od 200 Roma

Hina

Nekoliko desetaka rumunjskih Roma, korisnika humanitarne pomoći za povratak, trebalo bi u četvrtak otputovati iz Lyona u Rumunjsku, što je »protjerivanje pod humanitarnom krinkom«, smatraju aktivisti za ljudska prava



LYON Nekoliko desetaka rumunjskih Roma, korisnika humanitarne pomoći za povratak, trebalo bi u četvrtak otputovati iz Lyona u Rumunjsku, što je »protjerivanje pod humanitarnom krinkom«, smatraju aktivisti za ljudska prava.


Aktivist za prava Roma Jean-Philippe procjenjuje da bi se u zrakoplov trebalo ukrcati 240 Roma, što će biti najveće protjerivanje iz Lyona od početka godine i izbora socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.


Predstavnica francuskog Ureda za imigraciju i integraciju nije objavila točan broj ljudi koji će napustiti zemlju.




»Ti dobrovoljni povratci zapravo su protjerivanja i uz to se baca javni novac jer će se mnogi ponovno vratiti«, rekao je Jean-Philippe.


Kandidati za povratak dobivaju 300 eura po osobi odnosno 150 eura djeca. Osim toga, u četvrtak su evakuirana dva kampa u blizini Lillea u kojima je živjelo oko 200 Roma.


U Francuskoj, po organizaciji Liječnici svijeta, živi 15.000 Roma i ta je brojka prilično konstantna unatoč protjerivanjima jer se protjerani sustavno vraćaju.


Premda su europski građani, Romi nemaju pravo na zapošljavanje zbog privremenih mjera koje je za bugarske i rumunjske građane do kraja 2013. uvelo desetak država članica EU-a.