Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
12. prosinca 2018.
Razgovor s bivšom glasnogovornicom haškog tužiteljstva

Florence Hartmann: Žrtva sam staljinističkog procesa

Foto web
Foto web
Autor:
Objavljeno: 17. studeni 2011. u 22:10 2011-11-17T22:10:00+01:00

Dokazivala sam da je njihova odluka u predmetu Milošević bila nezakonita, a sada sam kažnjena zato jer sam ukazivala na njihovu nezakonitost!

Umjesto u zrakoplovu za Zagreb, gdje je u četvrtak trebala sudjelovati u diskusiji na Hrvatskoj televiziji povodom 20. obljetnice pada Vukovara, Florence Hartmann provela je jučerašnje jutro u svom pariškom stanu, prateći na internetu reakcije na drakonsku odluku žalbenog vijeća Haškog suda.

Naime, dan ranije je Haški sud novčanu kazna od sedam tisuća eura na koju je osuđena preinačena u sedmodnevnu zatvorsku kaznu. Iako je Haški sud za nekadašnjom glasnogovornicom haškog tužiteljstva izdao nalog francuskim vlastima za njezino »lociranje, uhićenje i transfer« u Haag, Hartmann ipak nije očekivala da joj francuski policajci pokucaju na vrata.

– Francuska ima obvezu suradnje s Haškim sudom, ali je obvezana i na poštivanje Europske konvencije o ljudskim pravima. Budući da su mnoga moja prava u ovom slučaju drastično prekršena, očekujem od Francuske i Nizozemske da prije no što izvrše nalog o mom uhićenju provjere njegovu legalnost. Imam dokaz da bi izvršenje tog naloga predstavljalo kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima. U slučaju da Francuska ili Nizozemska ne budu htjeli provjeriti haški nalog protiv mene, tužit ću te države.

Začarani krug

Čini se da niste iznenađeni nalogom za uhićenje?

– Posljednja odluka žalbenog vijeća iznenađenje je samo za neupućene.  Naravno da moj razum i osjećaj pravde to nije očekivao, no ovaj postupak nema puno veze s razumom i pravdom. Haški sud ni u jednom trenutku u postupku protiv mene nije pokazao namjeru poštovati zakon, od same optužnice, preko presude i žalbenog postupka, a sada i ovog naloga. U ovom slučaju moć cijele jedne institucije i međunarodna pravda stavljaju se u službu nepravde.

Tko stoji iza ovoga što vam se događa? Koga smatrate odgovornim?

– Odgovorni su isti oni haški suci koje kritiziram u svojoj knjizi i koji potpisuju dvije odluke čije mi objavljivanje stavljaju na teret (riječ je o dvjema odlukama žalbenog vijeća iz predmeta Milošević u kojima se odobravaju zaštitne mjere za dokumente koji potvrđuju ulogu Beograda u genocidu u Srebrenici, op. a.). Isti suci pokrenuli su postupak protiv mene, potpisali optužnicu, sjedili u prvostupanjskom i u žalbenom vijeću. Dakle, isti suci koje  sam kritizirala odlučivali su o svemu od početka do kraja. Zbog oznake tajnosti, međutim, ne mogu otkriti njihova imena.
Dokazivala sam da je njihova odluka u predmetu Milošević bila nezakonita, a sada sam i kažnjena zato jer sam ukazivala na njihovu nezakonitost! Ukazala sam na činjenicu da je na nezakonite mjere nezakonito stavljena oznaka tajnosti, samo zato da njihova nezakonitost ne bi bila otkrivena, a na kraju su me zbog toga nezakonito kaznili.
Dakle, žrtva sam staljinističkog procesa, jedino što kazna nije smrt, nego zatvor.

U svom zadnjem pismu predsjedniku haškoga suda tražili ste da se sa svih spisa iz vašeg predmeta skine oznaka povjerljivosti. Zbog čega?

– Želim pristup pravdi, jer želim neovisnu provjeru legalnosti procedure koja je protiv mene vođena, a posebno na kršenje prava na slobodno izražavanje i informiranje. Moja presuda predstavlja drastično kršenje mojih temeljnih prava i kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima.

Nikome ne polažu račune

Zbog čega Haag jednostavno nije podignuo novac za plaćanje kazne, deponiran u francuskoj banci, nego je inzistirao na vašoj uplati novčane kazne na račun suda?

– Pa zato što bi se u tom slučaju opet morali nalogom obratiti francuskim vlastima, no to bi podrazumijevalo, isto kao i u slučaju naloga za uhićenje, da francusko pravosuđe provjeri zakonitost presude i naloga za uhićenje. Dok sve ostale sudske odluke podliježu provjeri Europskog suda u Strasbourgu, za haške odluke to ne važi. Oni imaju prvu i zadnju riječ, a pritom ne moraju primjenjivati europske pravne standarde, jer sami određuju pravila i samostalno kroje pravdu, kako god požele. Zbog toga su toliko kršili zakone, jer znaju da ne moraju nikome polagati račune. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka