Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
20. ožujka 2019.
Kandidat desnice

Fillon poručio pristašama: »Nikada nećete odustati«

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 5. ožujak 2017. u 19:27 2017-03-05T19:27:00+01:00

»Misle da sam sam«, ali »vi nikada nećete odustati«, poručio je u nedjelju kandidat desnice na francuskim predsjedničkim izborima Francois Fillon kojega je burnim pljeskom pozdravilo više tisuća pristaša okupljenih u Parizu.

»Misle da sam sam, žele da budem sam, hvala vam što ste došli unatoč lošem vremenu, naputcima, karikaturama a gdjekad i uvredama«, rekao je Fillon na skupu održanom po jakoj kiši na kojem ipak nije obećao da će se nastaviti boriti.

Ovaj »veliki narodni skup« organiziran u blizini Eiffelova tornja čini se kao jedan od zadnjih Fillonovih pokušaja da odgovori onima koji traže njegovo povlačenje zbog skandala o lažnom zapošljavanju svoje supruge Penelope i njihovo dvoje djece.

»Dugujem vam isprike, pa i ispriku što moram braniti svoju čast i čast moje žene a vama, kao i meni, najvažnije je braniti našu zemlju«, istaknuo je konzervativni kandidat koji se sučelio s uskraćivanjem potpore u vlastitom taboru, 49 dana prije prvog kruga predsjedničkih izbora.

»Vjerujte da dobro znam za što sam odgovoran u ovom iskušenju. Osim izdaja, pravosudnog kalendara i kampanje blaćenja, ovaj program za koji se zalažem, kojemu vjerujem, kojemu vjerujete, nailazi na goleme zapreke«, dodao je priznajući da počinio »pogrješke«.

»Ispitao sam svoju savjest«, rekao je a zatim je opetovao da ga kritičari neće prisiliti na odlazak.
»Fillon drži se, Francuska te treba«, izvikivale su tisuće pristaša.

Francois Fillon će, pokazuju ankete, ispasti već u prvom krugu 23. travnja a čelnica krajnje desnice Marine Le Pen i centrist Emmanuel Macron prolaze u drugi krug.

Bivši premijer Alain Juppe (71) kojega je Fillon nadmoćno pobijedio u drugom krugu predizbora desnice i centra u studenom 2016., dao je do znanja da neće »kidnuti«, osim ako se »Fillon sam ne povuče«.

Izvori u Republikanskoj stranci kazali su u nedjelju kako bi dio čelništva stranke mogao uputiti poziv Fillonu da se povuče i Juppeu da ga zamijeni.
Zastupnik Jean Leonetti potvrdio je medijima da su tijekom poslijepodneva razgovarali bivši predsjednik Nicolas Sarkozy i Juppe koji je tom prigodom kazao kako bi jedan od uvjeta za 'preuzimanje' kandidature bio da ju podrži Fillon, kao i da čitava stranka stane iza njega.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka