U BiH uhićena dvojica ministara

Fiktivan uvoz mesa: Braća Lijanovići i još 10 osoba osumnjičeni za porezne prijevare

Hina

Uhićeni su potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović i entitetski ministar trgovine Milorad Bahilj kao i Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u državnom parlamentu. Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, na ime poreza utajen velik iznos novca



 SARAJEVO - Četrnaest osoba uhićeno je u srijedu u Bosni i Hercegovini po nalogu državnog tužiteljstva te zemlje pod sumnjom u porezne utaje i carinske prijevare, a među njima su i dvojica ministara u vladi Federacije BiH te jedan zastupnik u parlamentu BiH, potvrđeno je iz pravosudnih i policijskih izvora.


Uhićeni su potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović i entitetski ministar trgovine Milorad Bahilj kao i Mladen Ivanković Lijanović, zastupnik u državnom parlamentu.


Također su uhićena još dva brata Ivanković-Lijanović, Slavo i Jozo, koji vode obiteljsku mesnu industriju smještenu u Širokom Brijegu.




Istražitelji su uz to pretražili i prostorije tvrtki “Kora- fin” iz Širokog Brijega te “Velmos Company” iz Mostara.


Iz Tužiteljstva BiH se doznaje kako su uhićenja dio istrage o prijevarama kojima je proračun Federacije BiH oštećen za milijune konvertibilnih maraka kroz fiktivan uvoz mesa namijenjenog preradi.


Sumnja se da je kroz smišljeno otvaranje i zatvaranje fiktivnih firmi, koje su pritom ostale dužne velike novčane iznose, na ime poreza utajen velik iznos novca.


Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), čiji su pripadnici proveli uhićenja, u svom je priopćenju navela kako je riječ o iznosu koji premašuje 11,6 milijuna KM (5,93 milijuna eura).


Svi uhićeni bi tijekom dana trebali biti ispitani u Tužiteljstvu BiH koje će odlučiti o eventualnom pritvoru ili mjerama zabrane napuštanja BiH.