Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Sprječavanje zloporabe lijeka

FDA pojačava kontrolu opioidnih analgetika s hidrokodonom

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. listopad 2013. u 9:41 2013-10-25T09:41:33+02:00

Tijekom proteklih nekoliko godina stručnjaci FDA izrazili su zabrinutost zbog zloupotrebe i pogrešnog korištenja ove vrste opioida koji su "u nekim dijelovima SAD-a poprimili razmjere svojevrsne epidemije"

WASHINGTON Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u četvrtak je izvijestila kako će pojačati kontrolu opioidnih analgetika koji sadrža hidrokodon, polusintetski opioid i derivat kodeina, poput primjerice Vicodina, kako bi se ograničilo njegovo propisivanje i na taj način spriječila zloupotreba ovog lijeka.

Opioidni analgetici blokiraju provođenje impulsa boli od periferije k mozgu. U opioidne analgetike spada prije svega morfin, ali i većina njegovih derivata, poput kodeina.

Agencija će do kraja prosinca preporučiti reklasifikaciju ove vrste medikamenata, rekla je direktorica Centra za procjenu lijekova agencije Janet Woodcock.

Trenutačno su analgetici na bazi hidrokodona svrstani na razinu tri ljestvice od pet stupnjeva kada je riječ o potencijalnom navikavanju. FDA će uskoro predložiti njihovo razvrstavanje i premještaj na razinu dva.

Tijekom proteklih nekoliko godina stručnjaci FDA izrazili su zabrinutost zbog zloupotrebe i pogrešnog korištenja ove vrste opioida koji su "u nekim dijelovima SAD-a poprimili razmjere svojevrsne epidemije".

Odluku je FDA donio nakon "temeljite analize znanstvene literature i proučavanja povratnih informacija dobivenih od korisnika te nakon brojnih sastanaka tijekom kojih su saslušani pacijenti, liječnici, neovisni stručnjaci i predstavnici ostalih relevantnih vladinih agencija".

Oko 131 milijun lijekova koji sadrže hidrokodon distribuiran je tijekom 2011. samo u SAD-u, kaže izvješće FDA iz siječnja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.