Vigilanti

FBI uhitio člana naoružane skupine koja je zaustavljala migrante da prelaze američko-meksičku granicu

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Hopkins se predstavljao kao zapovjednik Ujedinjenih ustavnih domoljuba (UCP), dragovoljačke grupe ulogorene nedaleko od Sunland Parka od kraja veljače



TAOS FBI je u subotu priopćio kako je uhitio Larryja Hopkinsa, člana naoružane skupine američkih građana koja je zaustavljala migrante da ilegalno prelaze američko-meksičku granicu u Novom Meksiku.


Hopkins, 69-godišnjak poznat i kao Johnny Horton, uhićen je u Sunland Parku u Novom Meksiku, na temelju federalne tužbe koja ga tereti za kazneno djelo posjedovanja oružja i streljiva, izvijestio je FBI u priopćenju.


Hopkins se predstavljao kao zapovjednik Ujedinjenih ustavnih domoljuba (UCP), dragovoljačke grupe ulogorene nedaleko od Sunland Parka od kraja veljače.




UCP je objavio video snimke koje pokazuju svoje članove kako drže migrante, većinom srednjoameričke obitelji s djecom, koje traže azil, dok američka granična patrola ne dođe da ih uhiti.


Nakon što je 16. travnja skupina prikazala video na kojem je oko 300 migranata okruženo članovima UCP-a u njihovom kampu, ta je skupina zadobila veliku medijsku pažnju, kao i prigovore Američke udruge za civilne slobode (American Civil Liberties Union).


Guvernerka Novog Meksika Michelle Lujan Grisham u petak je izjavila kako civili nemaju ovlasti nikoga hapsiti ili pritvarati, a policija i pravosudna tijela istraživali su UCP-ove aktivnosti.


Hector Balderas, državni odvjetnik Novog Meksika, opisao je Hopkinsa kao »opasnog kriminalca koji ne bi trebao imati oružje u blizini djece i obitelji«.


»Današnje FBI-jevo uhićenje jasno ukazuje da bi vladavina prava trebala biti u rukama obučenih policijskih službenika, a ne naoružanih vigilanata, građana koji uzimaju zakon u svoje ruke«, rekao je Balderas.


Očekuje se da će Hopkins, iz mjesta Flora Vista u Novom Meksiku, imati prvo pojavljivanje pred američkim okružnim sudom u Las Crucesu u ponedjeljak, 22. travnja, objavio je FBI.