John Dillinger

FBI je ubio pogrešnog čovjeka? Odobrena ekshumacija slavnog gangstera

Hina

Johna Dillingera u filmu "Državni neprijatelj" glumio je Johnny Depp

Johna Dillingera u filmu "Državni neprijatelj" glumio je Johnny Depp



Dužnosnici američke savezne države Indiane odobrili su ekshumaciju posmrtnih ostataka ozloglašenog gangstera Johna Dillingera, prenosi BBC.


Njegova rodbina već neko vrijeme traži dopuštenje za ekshumaciju, uz pojašnjenje da je na groblju »Crown Hill« u Indianapolisu pokopano tijelo drugog čovjeka.


FBI tvrdi da su njegovi agenti Dillingera ubili u Chicagu 1943. godine, te da je potom pokopan u Indiani.




Ekshumacija je predviđena za 31. prosinca, no protiv takve odluke na sudu se i dalje bori uprava groblja.


Dillingerov rođak Michael Thompson i još jedan član obitelji smatraju da je FBI 1934. u Chicagu ubio pogrešnu osobu.


Tvrde i da raspolažu dokazima po kojima je pokopana osoba imala potpunu drukčiju boju očiju te da se otisci prstiju ne poklapaju.


FBI navode odbacuje, nazivajući ih »teorijom zavjere« te pojašnjava da raspolaže mnoštvom informacija po kojima je Dillinger ubijen upravo u Chicagu.


Ozloglašeni je gangster iz zatvora uspio pobjeći dvaput. Tridesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme velike ekonomske krize u Sjedinjenim Državama proglašen je »državnim neprijateljem broj jedan«.


U vrijeme potrage za njim raspisana je nagrada u iznosu od 10.000 dolara. Bio je vođe »Bande Dillinger« optužene za niz pljački banaka.


Zadnje godine njegova života prikazane su na velikim ekranima, u filmu »Državni neprijatelj« iz 2009. u kojem ga je utjelovio glumac Johnny Depp.