Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Pozitivno ili negativno?

FACEBOOK NOVAC Njemački institut napravio je detaljnu analizu Libre. Evo što su zaključili

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 28. lipanj 2019. u 16:09 2019-06-28T16:09:22+02:00

Hoće li libra uspješno konkurirati euru i dolaru po Demaryju ovisi o tri faktora – sigurnosti, zaštiti podataka i broju korisnika.

Virtualna valuta Libra koju planira uvesti društvena mreža Facebook mogla bi pozitivno utjecati na prekogranične transakcije, ocijenili su u petak u njemačkom institutu za ekonomska istraživanju IW sa sjedištem u Koelnu.

Tvrtke bi mogle ograničiti svoju izloženost tečajnom riziku jer je libra zapravo privatna globalna valutna unija, izjavio je u petak viši ekonomist za monetarnu politiku toga instituta Markus Demary.

»U librinoj mreži ne postoji rizik promjene tečaja. On je prisutan samo u transakcijama između libre i eura odnosno dolara«, dodaje Demary.

Upozorava ipak da nije moguće procijeniti hoće li libra biti uspješna, podsjećajući da bitcoin nije ušao u široku upotrebu već ga koristi tek malena i zatvorena zajednice koja teži anonimnosti.

»Nasuprot tome, Facebook koristi većina stanovništva za koju anonimnost i zaštita podataka nisu toliko važni«, ističe ekonomist IW-a.

Hoće li libra uspješno konkurirati euru i dolaru po Demaryju ovisi o tri faktora – sigurnosti, zaštiti podataka i broju korisnika.

Napominje također da su elektronički prijenosi u eurima trenutno iznimno sigurni, a zaštita podataka zajamčena, što s librom zasada nije slučaj.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.