Sve ili ništa

Eurozona upozorila Grčku da bez reformi nema novca

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Nakon teških razgovora s grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom, šef Eurogrupe Joern Dijsselbloem odbacio je zahtjev za isplatom gotovine u zamjenu za djelomične reforme



RIGA – Ministri financija eurozone uputili su u petak oštro upozorenje Grčkoj rekavši da ljevičarska vlada neće dobiti pomoć dok ne donese cjeloviti plan reformi.


Nakon teških razgovora s grčkim ministrom financija Janisom Varufakisom, šef Eurogrupe Joern Dijsselbloem odbacio je zahtjev za isplatom gotovine u zamjenu za djelomične reforme.


Istaknuo je da preostalih 7.2 milijarde eura iz zamrznutog programa pomoći neće biti dostupno nakon lipnja te da grčki kreditori neće razgovarati o nastavku financiranja i smanjenju duga sve dok Atena ne ispuni prijelazni dogovor.




“Potreban je sveobuhvatni i detaljni popis reformi”, rekao je Dijsselbloem na konferenciji za novinare nakon sastanka u Rigi. “Sveobuhvatni dogovor nužan je prije bilo kakve isplate….Svi znamo da vrijeme ističe”, dodao je.


Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u četvrtak kako se nada postizanju sporazuma do kraja mjeseca.


No, Dijsselbloem je istaknuo da će ministri financija ponovno razmotriti napredak tek 11. svibnja, dan prije nego što Grčka mora platiti 750 milijuna dolara Međunarodnom monetarnom fondu (MMF).


Direktor Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi rekao je da će ECB nastaviti kreditirati grčke banke sve dok procijeni da su solventne. No, upozorio je da sve veći prinos na obveznice grčke vlade umanjuju vrijednost kolaterala koje banke daju da bi dobile kredite.


Europski povjerenik za gospodarstvo Pierre Moscovici istaknuo je da unatoč stanovitom napretku posljednjih dana, međunarodni kreditori nisu ni blizu postizanja dogovora s Atenom.


“Naša poruka danas je vrlo jasna: Moramo ubrzati, i to danas..nema drugog rješenja ako želimo postići zajednički cilj, a to je stabilna i prosperitetna Grčka unutar eurozone”, rekao je Moscovici.


Varufakis je pokušao umanjiti razlike, rekavši da su se ministri dogovorili oko ubrzanja pregovora koji kasne i zbog ustrajanja Grčke da timovi EU-a, ECB-a i MMF-a izbjegavaju dugotrajne boravke u Ateni zbog straha od jačanja bijesa javnosti protiv omražene “trojke”.