Zabrinjava porast antisemitizma

Europu se poklonila žrtvama Auschwitza

Hina

Reuters

Reuters

»Mislila sam da će me spaliti ovdje i da nikada neću doživjeti prvi poljubac. Ne znam kako sam s 14 godina preživjela«, ispričala je Halina Birenbaum



OSWIECIM  – Intenzivne emocije, solidarnost i želja da se suzbije antisemitizam u porastu dominirali su na okupljanju preživjelih koncentracijskog logora Auschwitz i šefova država koji su došli obilježiti 70. obljetnicu oslobođenja nacističkog koncetracijskog logora.


»Mislila sam da će me spaliti ovdje i da nikada neću doživjeti prvi poljubac. Ne znam kako sam s 14 godina preživjela«, ispričala je Halina Birenbaum rođena u Varšavi 1929., koja je kao dijete prošla kroz četiri nacistička logora. Emigrirala je u Izrael 1947. i ondje je se bavi pisanjem.


Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski, koji je otvorio svečanost pozdravivši preživjele, izrazio je poštovanje i priznanje sovjetskim vojnicima koji su oslobodili Auschwitz gdje je pogubljeno oko 1,1 milijuna osoba, od kojih milijun Židova, čime je ispravio poljskog ministra vanjskih poslova Grzegorza Schetyna koji je oslobođenje logora pripisao Ukrajincima.




Komorowski je izjednačio dva totalitarizma, nacistički i komunistički i posjetio na dan kada su Staljinove posebne postrojbe pobile pripadnike poljske vojne elite u Katynskoj šumi.


Svečanost na kojoj se okupilo oko 300 preživjelih, nekoliko šefova država, među kojima francuski predsjednik Francois Hollande, njemački Joachim Gauck i ukrajinski Petro Porošenko, kao i kraljevi Belgije i Nizozemske, odvijala se ispred ulaza u logor Auschwitz-Birkenau pod velikim šatorom podignutom na tračnicama kojima su prolazili vlakovi iz cijele Europe prema krematorijima u Birkenauu.


Na skupu je bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović i preživjeli logoraš, danas slavni filmski producent, dvostruki oskarovac, Branko Lustig. U Poljsku je trebao s njima putovati i Boris Braun, ali je zbog poodmakle dobi (95) i velikog uzbuđenja morao odustati u posljednji čas.


Amerikanac Ronald S. Lauder, nasljednik najveće svjetske privatne kozmetičke tvrtke, koji je predsjednik Židovskog nacionalnog fonda putem kojeg pomaže židovskom narodu i kulturi, upozorio je na porast antisemitizma. Govoreći o Holokaustu ponovio je poziv koji je postao motto svečanosti »Ne dozvolite da se ponovi«.


Svi svjetski čelnici su se u utorak osvrnuli na Auschwitz.


Papa Franjo je na društvenoj mreži Tweeter poslao svojih 7,5 milijuna pratitelja poruku na deset jezika o boli Auschwitza kojom traži budućnost poštivanja mira i susreta među narodima.Američki predsjednik Barack Obama obvezao se da nikada neće zaboraviti 6 milijuna Židova i mnogih drugih koje su ubili njemački nacisti.

Prije polaska u Auschwitz francuski predsjednik Francois Hollande je u Memorijalu Holokaustu u Parizu upozorio protiv zla antisemitizma.


Ni Washington ni Moskva nisu poslali najviše predstavnike na obljetnicu. Rusiju je predstavljao šef predsjednikova ureda Sergej Ivanov. U izjavi u Moskvi Putin je rekao da je »neprihvatljiv i nemoralan bilo kakav pokušaj ponovnog ispisivanja povijesti jer krije pasivno ili aktivno suučesništvo s nacistima«.


U Pragu je češki predsjednik Miloš Zeman pozvao na međunarodnu akciju pod okriljem Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda protiv Islamske države (IS) koja, drži on, priprema ogroman Holokaust protiv svih religija.


Predsejdničko vijeće židovskih institucija u Francuskoj (Crif) objavilo je u utorak da je broj anitsemitskih djela u Francuskoj 2014. bio dvostruko veći nego 2013.