Pobjeda oporbenjaka

Europski sud za ljudska prava: Navaljnom odšteta jer nije imao pravedno suđenje

Hina

Aleksej Navalni / Reuters

Aleksej Navalni / Reuters

»Presude koje su donijeli domaći sudovi bile su proizvoljne i očito nerazumne«, ocijenili su suci. Nisu ipak prihvatili tužbu Navaljnog i njegova brata zbog »političkog progona«. Aleksej Navaljni osuđen je na tri i pol godine zatvora uvjetno, a njegov brat Oleg na tri i pol godina zatvora, zbog pranja novca i prijevaru 2014.



MOSKVA Europski sud za ljudska prava odlučio je u utorak da Rusija mora isplatiti odštetu oporbenom političaru Alekseju Navaljnom zbog toga što ga je 2014. osudila zbog pronevjere gotovo 400.000 eura čime je oštetio rusku podružnicu Yvesa Rochera, a da mu nije osigurala pravedno suđenje.


»Presude koje su donijeli domaći sudovi bile su proizvoljne i očito nerazumne«, ocijenili su suci.


Nisu ipak prihvatili tužbu Navaljnog i njegova brata zbog »političkog progona«.




Aleksej Navaljni osuđen je na tri i pol godine zatvora uvjetno, a njegov brat Oleg na tri i pol godina zatvora, zbog pranja novca i prijevaru 2014.


Rusko pravosuđe ocijenilo je da nisu »ispunili ugovorne obveze« iz 2008. između njihove tvrtke i podružnice Yves Rochera, prijašnjeg klijenta Ruske pošte, za dostavu paketa, optuživši ih za preuveličavanje troškova.


No »usluge koje su pružali odgovaraju onima iz ugovora«, istaknuo je sud.


Štoviše, po njegovu mišljenju, nacionalni sudovi nisu objasnili kako su utvrdili da su bili motivirani osobnim bogaćenjem.


Sud smatra da su braća Navaljni osuđeni zbog djela koja, u trenutku kada su počinjena, nisu bila kršenja ruskog zakona.


»Pravednost kaznenog postupka bila je kompromitirana«, smatra sud.


Sud smatra da je presuda prekršila pravo optuženika na pravedan postupak i osudio je rusku državu da svakome od njih isplati 10.000 eura odštete.