Presuda

Europski sud: Poljska mora ukinuti zakone o ranijem umirovljenju sudaca

Hina

Europski je sud danas odlučio da Poljska hitno ukine zakon kojim su pojedini suci Vrhovnog suda prisilno umirovljeni.



Odluka najvišeg europskog suda tako je od danas konačna. Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda pristala je izmijeniti zakon kojim je spuštena dob za odlazak u mirovinu sudaca, nakon što je Europski sud pravde u listopadu donio privremenu mjeru protiv toga zakona. Europska komisija je na Europskom sudu podigla tužbu protiv Poljske, da odmah zaustavi svoju reformu po kojoj su suci iznad 65 godina života morali otići u mirovinu, kakvih je trećina na Vrhovnom sudu, među kojima i njegova predsjednica Malgorzata Gersdorf.


Odluka suda sa sjedištem u Luxembourgu dio je duge priče o reformi poljskog pravosuđa koju konzervativna nacionalistička vlada provodi od 2015. Bruxelles drži da promjene koje uvodi poljska vladajuća stranka,  krše načelo neovisnosti sudstva i ugrožavaju vladavinu prava u Poljskoj, zbog čega bi ta država mogla izgubiti pravo glasa u Europskoj Uniji. Poljska staje u obranu svoje reforme pravosuđa naglašavajući da je ista potrebna radi suzbijanja korupcije i mreža naslijeđenih iz doba komunizma.


Očekuje se da će predsjednik Andrzej Duda, veliki pristaša sporne pravosudne reforme, odobriti izmijenjeni zakon kojim se ukida odredba o ranijem odlasku u mirovinu sudaca Vrhovnog suda.