PRAVA ŽIVOTINJA

Europski parlamentarci napali Hrvatsku zbog ilegalnog držanja medvjeda

Hina

Foto M. KRMPOTIĆ

Foto M. KRMPOTIĆ

Dva smeđa medvjeda i dalje su u zatočeništvu kao turistička atrakcija pokraj restorana "Macola" u Korenici, objektu koji nije registriran ni kao zoološki vrt ni kao utočište i zato je ilegalan na temelju Zakona o zaštiti životinja, a mjerodavne osobe nisu naredile njihovu konfiskaciju



ZAGREB – Petnaest zastupnika u Europskom parlamentu okupljenih u međugrupi za dobrobit i očuvanje životinja zatražili su u dopisu poslanom ministrici poljoprivrede Mariji Vučković da se provodi Zakon o zaštiti životinja i da se u Hrvatskoj prekine s ilegalnim držanjem smeđih medvjeda.


Prijatelji životinja u petak su izvijestili i kako je nizozemska europarlamentarka i predsjednica Animal Welfare Intergroupe Anja Hazekamp podsjetila je u dopisu ministrici Vučković kako je u listopadu 2017. u Hrvatskoj stupio na snagu Zakon o zaštiti životinja kojim se zabranjuje držati i pokazivati medvjede izvan registriranih zooloških vrtova i utočišta s prijelaznim razdobljem do 31. prosinca 2018. te je upozorila da se u Hrvatskoj medvjedi i dalje ilegalno drže u zatočeništvu.


Dva smeđa medvjeda i dalje su u zatočeništvu kao turistička atrakcija pokraj restorana “Macola” u Korenici, objektu koji nije registriran ni kao zoološki vrt ni kao utočište i zato je ilegalan na temelju Zakona o zaštiti životinja, a mjerodavne osobe nisu naredile njihovu konfiskaciju.




Osim Macolinih medvjeda, u ilegalnom zatočeništvu obitelji u Ruščici je i medvjed Ben.


Europarlamentarce su poduprli Prijatelji životinja, udruga koja je zatražila žurno premještanje preostalih medvjeda u utočišta.


Izvijestili su da su u prosincu 2019. poslali prijavu veterinarskoj inspekciji tražeći žurno premještanje medvjeda u utočišta, a ne legaliziranje prekršitelja zakona, no, unatoč dvjema požurnicama, kažu da dosad nisu dobili odgovor.


“Željeli bismo, osobito sada, kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom, vratiti ugled našoj zemlji i pomoći ministarstvu i veterinarskoj inspekciji da izbjegnu sankcije i stvaranje loše reputacije”, poručila je Natalija Svrtan iz Prijatelja životinja.


Odgovorne su pozvali da neodgodivo donesu rješenje o premještanju medvjeda kako se “ta priča ne bi proširila i eskalirala izvan granica Hrvatske”.


Europarlamentraci su upozorili da je zaštita ostalih divljih životinja, poput velikih mačaka, također nedovoljna u Hrvatskoj te su preporučili da se prihvati tzv. pozitivna lista, slične listama kakve se primjenjuju u Belgiji, Luxemburgu i Nizozemskoj, koja određuje vrste koje se mogu držati.