Autorska prava

Europski parlament usvojio kontroverznu direktivu o autorskim pravima: “Mračni dan za internetske slobode”

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Zbog nove direktive, "online" kompanije će biti odgovorne za kršenje autorskih prava na svojim stranicama. U Strasbourgu je direktiva izglasana s 348 glasova za i 274 protiv, prenosi Reporter



Posljednjih je mjeseci oštro odjeknuo prijedlog o promjeni zakona o autorskim pravima u Europskoj Uniji. Snažno se lobiralo od strane onih koji podržavaju tekst (medijskih djelatnika i umjetnika), ali i zagovornika slobode interneta na čiju su stranu stale i velike tehnološke tvrtke poput Facebooka i Googlea. 


Reforma je imala podršku vodećih medija i umjetnika koji žele pravedniju raspodjelu zarade za koju danas smatraju da suviše ostaje u rukama platformi koje koriste njihov sadržaj. 


No novom su se zakonu žestoko protivili Google i Facebook. Pisali smo da se oni protive direktivi jer dijeljenjem sadržaja dobivaju prihode od reklama, te zagovornici slobodnog interneta koji strahuju da će tom mjerom doći do njegovog ograničavanja.




Cilj direktive je bio prilagoditi europsko zakonodavstvo vremenu digitalne revolucije. Aktualni zakon o autorskim pravima datira iz 2001., vremena dok tehnološki divovi poput Googlea i Facebooka još nisu imali toliki utjecaj na društvo kao danas. 


No, danas je u Europskom parlamentu usvojena sporna reforma. Zbog nove direktive, “online” kompanije će biti odgovorne za kršenje autorskih prava na svojim stranicama. U Strasbourgu je direktiva izglasana s 348 glasova za i 274 protiv, prenosi Reporter. 


Njemačka zastupnica Julia Reda, na svom je Twitter profilu objavila sliku glasovanja uz tekst: “Mračan dan za internetsku slobodu.”