Pravedna tranzicija

Europski parlament podržao Europski zeleni plan i zatražio još ambicioznije ciljeve

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters



ZAGREB/STRASBOURG Europski parlament (EP) je u srijedu podržao Europski zeleni plan i zalažio se za još ambicioznije ciljeve, ali i upozorio na potrebu osiguravanja pravedne i uključive tranzicije, priopćio je Europski parlament.


Zastupnici u usvojenom stajalištu pozdravljaju Europski zeleni plan koji je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen predstavila na plenarnoj sjednici u prosincu i podupiru ambiciozan plan održivog ulaganja kojim će se olakšati financijska opterećenja u tom procesu. Pozivaju i na primjereno financiran mehanizam za pravednu tranziciju, stoji u priopćenju.


Parlament želi da budući zakon o klimatskim promjenama bude ambiciozniji u pogledu ciljeva smanjenja emisija do 2030. (55 % do 2030. u odnosu na 1990., umjesto „najmanje između 50% i 55%”, kao što je predložila Komisija).




EU bi o tim planovima trebao odlučiti prije konferencije UN-a o klimatskim promjenama koja će se održati u studenome. Osim toga, zastupnici žele da se ustanovi i cilj za 2040. kako bi se osiguralo da EU bude na pravom putu u ostvarivanju klimatske neutralnosti do 2050.


Kako bi se spriječilo „istjecanje ugljika“ uzrokovano razlikama u ambicijama u pogledu klimatske neutralnosti diljem svijeta, Parlament poziva na uspostavu mehanizma prilagodbe ograničenja emisija ugljika u skladu s pravilima Svjetske trgovinske organizacije.


Zastupnici su naglasili da će izmijeniti zakonodavne prijedloge za postizanje ciljeva Zelenog plana. Upozorili su i da je do lipnja 2021. potrebno utvrditi ambicioznije ciljeve u pogledu obnovljive energije i energetske učinkovitosti te provesti reviziju ostalog zakonodavstva EU-a u području klime i energetike.


Rezolucija je usvojena sa 482 glasova za, 136 protiv i 95 suzdržanih.


„Parlament je velikom većinom podržao prijedlog Komisije za Zeleni plan i pozdravlja činjenicu da će postojati dosljednost između politika Unije i ciljeva Zelenog plana. Na poljoprivredu, trgovinu i gospodarsko upravljanje te ostala područja politika morat će se sada gledati i analizirati imajući na umu Zeleni plan”, rekao je liberal Pascal Canfin, predsjednik Odbora Europskog parlamenta za okoliš, navodi se u priopćenju.