Strache postaje vicekancelar

Europski čelnici krajnje desnice zadovoljni zbog ”povijesnog događaja” u Austriji

Hina

Reuters

Reuters

»Možemo samo pozdraviti činjenicu da je u današnjoj Austriji stranka iz naše skupine u Europskom parlamentu shvaćena ozbiljno u toj mjeri da je dobila svoju priliku u vladi«, izrazio je zadovoljstvo pred novinarima Geert Wilders, predsjednik Nizozemske slobodarske stranke



 Čelnici europskih stranaka krajnje desnice, među kojima Marine Le Pen i Geert Wilders, na svom su sastanku u subotu u Pragu izrazili zadovoljstvo zbog »povijesnog događaja« u Austriji, gdje se predsjednik Austrijske slobodarske stranke (FPO) Heinz-Christian Strache sprema preuzeti dužnost vicekancelara.


Čelnici, okupljeni u političkoj skupini Europskog parlamenta osnovanoj prije dvije godine pod nazivom »Europa nacija i sloboda«, trebaju na konferenciji »Za Europu suverenih nacija« raditi na unaprjeđenju suradnje.»Možemo samo pozdraviti činjenicu da je u današnjoj Austriji stranka iz naše skupine u Europskom parlamentu shvaćena ozbiljno u toj mjeri da je dobila svoju priliku u vladi«, izrazio je zadovoljstvo pred novinarima Geert Wilders, predsjednik Nizozemske slobodarske stranke.Predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen pozdravila je »doista povijesni događaj«. Marine Le Pen koja je u svibnju izgubila u drugom krugu francuskih predsjedničkih izbora u utrci s Emmanuelom Macronom, pružila je na skupu u Pragu potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu koji će se u ožujku ponovo kandidirati na predsjedničkim izborima.»Što se tiče Nacionalne fronte, naravno da želimo pobjedu Vladimira Putina. Mislimo da Francuska i Rusija moraju poboljšati svoje diplomatske veze«, rekla je Marine Le Pen.»Rusija je velika zemlja i doista nema nikakva razloga da ju se izolira na međunarodnoj pozornici«, istaknula je. »Dakle, ne postoji baš nijedan razlog da se neprijateljski odnosimo prema Rusiji kao što to Europska unija čini niz godina«. Pristup novinara sudionicima konferencije bio je ograničen na tiskovnu konferenciju.Češka policija pojačala je mjere sigurnosti u Pragu nakon što su brojne skupine ljevice najavile prosvjedna okupljanja. Policija je osigurala i osobnu pratnju nizozemskom čelniku Geertu Wildersu, koji je dobio prijetnje smrću zbog svojih prijedloga koji su neprijateljski orijentirani prema islamu.Pokret za Europu nacija i sloboda (MENL) okuplja zajedno Nacionalnu frontu Marine Le Pen, čelnika austrijske Slobodarske stranke Heinz-Christiana Strachea, Lorenza Fontanu iz talijanske regionalističke Sjeverne lige te nizozemskog desničarskog čelnika Geerta Wildersa iz Nizozemske stranke za slobodu. U pokretu su i poljski desničarski čelnik Michal Marusik kao i Marcus Pretzell iz njemačke desničarske Alternative za Njemačku (AfD) te Janice Atkinson, bivša članica Stranke za neovisnost Velike Britanije (UKIP). Sve njih u Prag je pozvala nova pojava na desničarskoj političkoj sceni Tomio Okamura, čija je antiimigrantska stranka u Češkoj, nazvana Sloboda i izravna demokracija (SPD), osnovana 2015., dobila 10,6 posto na češkim parlamentarnim izborima u listopadu.Tomio Okamura, rođen u Tokiju, dobio je 10 posto potpore birača zahvaljujući svom antiimigrantskom i protueuropskom diskursu, a uživa potporu i češkog predsjednika Miloša Zemana, koji dolazi s ljevice, no poznat je po svojim proruskim, prokineskim i antimuslimanskim stajalištima. Zeman je prošlog vikenda prisustvovao i stranačkom kongresu SPD-a.