Europske izbore obilježio uspjeh ekstremnih stranaka

Hina



ZAGREB Europski izbori u nedjelju obilježeni su uspjehom ekstremnih, i lijevih i desnih stranaka, što se najbolje vidi po pobjedi ultradesne Nacionalne fronte u Francuskoj.


U Grčkoj bi mogla pobijediti radikalna ljevica, pokazuju rezultati izlaznih anketa objavljeni u nedjelju nakon zatvaranja birališta. Grčka stranka radikalne ljevice Siriza neznatno vodi pred desnom Novom demokracijom premijera Antonisa Samarasa, pokazuju izlazne ankete. Očekuje se da će Siriza na čelu s Aleksisom Tsiprasom, koji je kampanju gradio na kritici mjera štednje, dobiti između 26 posto i 30 posto glasova, a vladajuća Nova demokracija od 23 posto do 27 posto glasova Grka. S druge stranke političkog spektra neonacistička stranka Zlatna zora mogla bi osvojiti između osam i deset posto glasova.


U Njemačkoj, unatoč vodstvu konzervativaca Angele Merkel, dobar rezultat zabilježila je nova antieuropska stranka AfD, Alternativa za Njemačku, osnovana u proljeće 2013. koja će ući u parlament sa 6,5 posto glasova.




U Austriji stranka ekstremne desnice FPOe, Slobodarska stranka, dobila je čak 20,1 posto u odnosu na 13 posto prije pet godina.


Danska protuimigrantska Narodna stranka dobila je 23,1 posto glasova i tri zastupnička mjesta u Europskome parlamentu, pokazuju ankete. Vladajući socijaldemokrati su osvojili 20,3 posto glasova i tri zastupnika.


I u Finskoj je protuimigrantska i euroskeptična stranka Pravi Finci zabilježila bolji rezultat nego na prošlim izborima.


U Velikoj Britaniji koja je u četvrtak glasovala prva s Nizozemskom, eurofobni Ukip mogao bi ostvariti povijesni rezulat.


Što se tiče ostalih članica Unije, na izborima u Bugarskoj, Latviji i na Cipru pobjeđuju konzervativci, dok u Rumunjskoj najveće izglede za pobjedu ima lijevi centar.


Konzervativna stranka GERB bivšeg bugarskog premijera Bojka Borisova osvojila je 28,6 posto glasova ili šest od 17 bugarskih mjesta u Europskom parlamentu, prenosi talijanska novinska agencija Ansa. Slijede socijalisti premijera Sergeja Staniševa s 19,8 posto glasova i pet mandata te turska manjinska stranka DPS koja je osvojila 14,9 posto glasova i tri mjesta u Europskom parlamentu.Izbore na Cipru uvjerljivo osvaja vladajuća proeuropska Konzervativna stranka demokratskog sabora koja prema izlaznim anketama dobiva od 36,5 do 39,5 posto glasova, prenose svjetske agencije pozivajući se na ciparsku TV CYBC. Na drugom je mjestu lijeva stranka AKEL s osvojenih 25,5 do 28,5 posto glasova, a na trećem Demokratska stranka koji bi trebala dobiti između deset i 12,5 posto glasova. Cipru pripada šest od 751 mjesta u Europskom parlamentu.


Konzervativci pobjeđuju i u Latviji gdje vladajuća stranka Jedinstvo premijerke Laimdote Straumjume može računati na četiri od osam mandata, javlja austrijska novinska agencija APA.Izlazne ankete u Irskoj pokazuju da su nezavisni kandidati doživjeli značajan uspjeh, a odziv na izbore prešao je 51 posto. Stranka Fine Gael dobiva 22 posto kao i Fianna Fail. Sinn Fein će dobiti 17 posto glasova, a nezavisni kandidati 27 posto.