Dobra vijest

Europska unija donosi novu direktivu: Muškarci će imati pravo na minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta

Hina

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

O tom slučaju jutros nema službenih informacija iz splitske policije u kojoj kažu da će, zbog velikog interesa javnosti, tijekom dana medije izvijestiti o novim detaljima



Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su dogovor o novoj direktivi o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i skrbnika, prema kojoj će muškarci imati minimalno 10 dana plaćenog očinskog dopusta nakon rođenja njihova djeteta te se uvodi novo pravo na plaćeni dopust za skrb o bližim srodnicima.


Novim pravilima utvrđuje se minimalni standard od 10 dana očinskog dopusta za očeve nakon rođenja njihova djeteta uz naknadu u visini iznosa utvrđenog na razini EU-a za rodiljni dopust. Države članice mogu dati dulji i bolje plaćeni dopust jer se na razini EU-a propisuju samo minimalni standardi ispod kojih se ne može ići.


Pravila također predviđaju pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta, od kojih su dva mjeseca neprenosiva s jednog roditelja na drugog. Uvodi se i novo pravo radnika, skrbnički dopust prema kojem će zaposleni imati pravo na pet radnih dana godišnje plaćenog dopusta za skrb o bližim srodnicima kojima je potrebna pomoć zbog zdravstvenih razloga.




»Ovaj dogovor omogućava obiteljima sa zaposlenim roditeljima i skrbnicima da odluče kako će kombinirati rad i obiteljski život. To je velik korak prema Europi s istaknutijom socijalnom komponentom u duhu načela na kojima se temelji stup socijalnih prava. Novim pravilima o ravnoteži između poslovnog i privatnog života koja su primjerena za 21. stoljeće omogućit će se zaposlenim ženama i muškarcima da ravnopravno dijele obveze skrbi o djeci i rodbini«, rekli su u pisanoj izjavi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i povjerenice Marianne Thyssen i Vera Jourova.


Dogovor još trebaju formalno potvrditi oba suzakonodavca, Vijeće EU-a i Europski parlament.