Prve reakcije

Europska unija: ‘Španjolska ostaje jedini sugovornik’; Ni poruka SAD-a neće se svidjeti Kataloncima

Hina

Reuters

Reuters

»Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska je i dalje naša jedina sugovornica«, napisao je Tusk u poruci na Twitteru, pozivajući ujedno španjolsku vladu da se odluči za »snagu argumenta a ne za argument sile«, prenosi agencija France Presse



Španjolska ostaje »jedina sugovornica« Europske unije nakon glasovanja katalonskog parlamenta o neovisnosti, rekao je u petak Donald Tusk, predsjednik Vijeća EU-a koje zastupa 28 zemalja članica, prenose agencije.


»Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska je i dalje naša jedina sugovornica«, napisao je Tusk u poruci na Twitteru, pozivajući ujedno španjolsku vladu da se odluči za »snagu argumenta a ne za argument sile«, prenosi agencija France Presse.


Europska komisija je u petak objavila da zasad nema komentara o Kataloniji pošto je pokrajinski parlament proglasio odcjepljenje od Španjolske, prenosi Reuters.




»Nemamo što dodati onome što smo rekli na (redovitoj) podnevnoj tiskovnoj konferenciji«, rekla je glasnogovornica EK-a Mina Andrejeva.


Na konferenciji je uputila novinare na ranije komentare predsjednika EK-a Jean-Claudea Junckera koji je nekoliko puta rekao da je rasprava o katalonskoj neovisnosti španjolsko unutarnje pitanje.


SAD je rekao da podržava ujedinjenu Španjolsku nakon što je katalonski parlament izglasao neovisnost, prenose mediji.


»Katalonija je integralni dio Španjolske i SAD podržava vladine ustavne mjere da očuva jaku i ujedinjenu Španjolsku«, rekla je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.


Ona je naglasila »veliko prijateljstvo i trajno partnerstvo s našom NATO saveznicom Španjolskom« i čvrstu sigurnosnu i gospodarsku suradnju između dviju zemalja.