Zabrana kloniranja u svrhu uzgoja domaćih životinja

Europska komisija zabranjuje prodaju hrane od kloniranih životinja

Irena Frlan Gašparović

Prema tom priopćenju, u EU se neće vršiti kloniranje u svrhu uzgoja domaćih životinja te se takve životinje neće ni uvoziti



ZAGREB – Europska komisija predstavila je jučer nacrte zakonodavnih akata kojima želi na europskoj razini urediti pitanje korištenja tehnika kloniranja i to na način da zabrani njihovo korištenje za domaće životinje, odnosno goveda, svinje, ovce, koze i konje, da zabrani uvoz takvih kloniranih životinja, kao i stavljanje na tržište hrane od kloniranih životinja.


»Tim prijedlozima želi se riješiti pitanje dobrobiti životinja i druga etička pitanja povezana s korištenjem te tehnike«, priopćili su iz Komisije.


Prema tom priopćenju, u EU se neće vršiti kloniranje u svrhu uzgoja domaćih životinja te se takve životinje neće ni uvoziti.




»Nacrtom prve Direktive predviđa se privremena zabrana korištenja tehnike kloniranja na domaćim životinjama i zabrana stavljanja na tržište živih klonova životinja te klonova životinjskih embrija. Nacrtom druge Direktive onemogućuje se stavljanje na tržište EU-a hrane kao što su meso ili mlijeko dobiveni od kloniranih životinja«, izvijestili su iz Komisije.


Napominju, međutim, da kloniranje neće biti zabranjeno »u svrhu istraživanja, očuvanja rijetkih pasmina i ugroženih životinjskih vrsta niti za korištenje životinja za proizvodnju farmaceutskih proizvoda i medicinskih uređaja kada je korištenje te tehnike opravdano«.


Komisija je predložila i revidirana pravila vezana uz tzv. novu hranu, odnosno hranu koja se, primjerice, proizvodi novim tehnikama i tehnologijama kao što su nanomaterijali, a nije se znatno koristila u vrijeme kada su donesena stara europska pravila, 1997. godine. Komisija želi da takva hrana ubuduće prolazi jednostavniji i jasniji postupak odobrenja za stavljanje na europsko tržište i da taj postupak bude centraliziran na razini EU-a.