Rumunjska

Europska država uvodi drakonske mjere: ‘Zaraženi koji ne poštuju mjere mogu dobiti do 15 godina zatvora’

Hina

Reuters

Reuters

U slučaju nepoštivanja odredbe vlade sa svrhom zaustavljanja širenja Covida-19, predviđene su kazne do tri godine zatvora ukoliko to ponašanje ne izazove posljedice, i do pet godina ukoliko nastupi zaraza



Rumunjska odsada određuje 15 godina zatvorske kazne onima čije ponašanje tijekom pandemije koronavirusa izazove smrt druge osobe.


»Onima koji znaju da su zaraženi i ne poštuju službene sanitarne mjere prijeti 15-godišnja zatvorska kazna ukoliko se potvrdi da je njihovo ponašanje izazvalo smrt neke osobe«, objavila je vlada u četvrtak tijekom predstavljanja nove uredbe koja odmah stupa na snagu.


U slučaju nepoštivanja odredbe vlade sa svrhom zaustavljanja širenja Covida-19, predviđene su kazne do tri godine zatvora ukoliko to ponašanje ne izazove posljedice, i do pet godina ukoliko nastupi zaraza.




»Ne možemo dozvoliti da se neodgovorne osobe šeću slobodno i zaraze druge«, rekao je rumunjski premijer Ludovic Orban.


Bukurešt je također pozvao svoju dijasporu da se ne pokušava vratiti u zemlju zbog ograničenja kretanja u Europi.


Približavanjem Uskrsa predsjednik Klaus Iohannis je pozvao »iskreno, ali sa žaljenjem 4 milijuna Rumunja koji žive u inozemstvu da ostanu u zemlji u kojoj se nalaze jer je Europom nemoguće putovati«.


U Rumunjskoj ima 227 potvrđenih slučajeva zaraze.