EU na Balkanu

Europska diplomacija u funkciji spašavanja BiH: Ministar Stier sutra u Sarajevu

Boris Pavelić

Sarajevske maglovite vedute bistri su pejzaži u odnosu na politiku BiH / Foto REUTERS

Sarajevske maglovite vedute bistri su pejzaži u odnosu na politiku BiH / Foto REUTERS

Davor Ivo Stier u Sarajevo dolazi s mađarskim kolegom Peterom Szijjartom. Ne zna se hoće li zajednički nastupiti s EU povjerenicom Federicom Mogherini i koja je politička platforma koju nude političarima BiH



SARAJEVO – Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Stier posjetit će sutra Sarajevo, a istoga će dana u glavnome gradu BiH boraviti i visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini. Informaciju o Stierovu odlasku u BiH neslužbeno su za naš list potvrdili u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP). Planira se, doznajemo neslužbeno, da Stier u BiH otputuje u društvu mađarskoga kolege Petera Szijjarta, te da u Sarajevu obojica razgovaraju s ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom. Nije još precizirano hoće li Stier i Szijjarto službene razgovore sa sugovornicima u Sarajevu obavljati zajedno s europskom povjerenicom Mogherini, ili će to biti odvojeni susreti.


Naši izvori nisu precizirali s kakvim porukama Stier putuje u BiH, no ministar odlazi u jeku političke krize izazvane prošloga četvrtka, kada je pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Haagu podnesen zahtjev za revizijom presude u tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Naši sugovornici zato su napomenuli kako će hrvatski ministar vanjskih poslova govoriti u skladu s onim što su o tome proteklih dana izrekli visoki hrvatski dužnosnici, poput predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i državne tajnice MVEP-a Marije Pejčinović-Burić.


Dodik ismijava EU


Dan nakon što je pravni zastupnik BiH Sakib Softić u Haagu podnio zahtjev za revizijom tužbe, što su srpski dužnosnici u BiH nazvali neusuglašenim, nelegalnim i protuustavnim činom, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svojom je izjavom pokušala ne pogoršati nezadovoljstvo ni na srpskoj ni na bošnjačkoj strani: priznala je pravo država da sporove rješavaju međunarodnim mehanizmima, ali i pozvala na stabilnost i usuglašavanje unutar institucija. Sličnu je poruku uputilo i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a ponovila ju je u ponedjeljak navečer, gostujući na HTV-u, i državna tajnica u MVEP-u Marija Pejčinović-Burić. Po njezinim riječima, Hrvatska smatra kako je u ovome trenutku najvažnije sačuvati stabilnost te odluke donositi u okviru institucija BiH. Sličnu će poruku, očekuje se, u Sarajevu odaslati i ministri Stier i Szijjarto, koji će, kako se najavljuje, održati i konferenciju za novinare.




Razumno je očekivati da će slične poruke uputiti i povjerenica Mogherini, koja u Sarajevo dolazi u sklopu četverodnevnog posjeta zemljama zapadnog Balkana. Njezin dolazak u BiH, dakle, nije potaknut aktualnom političkom krizom, nego je riječ o ranije dogovorenom posjetu. Nakon što je tužba u Haagu podnesena, Europska komisija priopćenjem je pozvala političare u BiH da odluke donose unutar institucija. Mogherini će, dakle, najvjerojatnije apelirati da se sporovi rješavaju u skladu s procedurama, a ne bojkotirajući ili rušeći institucije, te pozvati političare da se posvete europskom putu.


Zbrka u Predsjedništvu


Drugo je, međutim, pitanje koliki će učinak takve poruke imati. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, primjerice, već je objavio kako danas putuje u Moskvu, pa se neće moći susresti s europskom povjerenicom. Iskazao je pritom dosad nezabilježen, otvoreni prezir prema budućnosti EU-a: »Naveliko se priča o EU-u u nekoliko brzina i ne znam koja će biti brzina kad mi tamo dođemo. Možda će te brzine tada biti tolike da će se sve rasuti i otići tko zna kamo«. Dodik tvrdi da jest za europske vrijednosti, »ali nije više spreman podrediti bilo kakav interes Republike Srpske kretanju BiH k EU-u«.



Srpski ministri u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine jučer su sudjelovali na sjednici tog tijela prekinuvši tako bojkot koji su započeli prošlog tjedna zbog pokretanja postupka revizije presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.


Na sjednici u Sarajevu nije bio samo ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, koji je na službenom putu u inozemstvu, dok su se ostali ministri iz koalicijskog bloka okupljenog oko Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (PDP) odazvali pozivu predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića.


»Došli smo ovdje raditi«, kratko je uoči sjednice kazao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ističući kako će srpski ministri raditi u punom kapacitetu.



Kriza oko zahtjeva za revizijom tužbe jučer je neočekivano eskalirala nakon što je objavljeno kako je netko nepoznat neovlašteno otvorio jedno od tri pisma Međunarodnog suda pravde (MSP) članovima Predsjedništva BiH, ono upućeno srpskome članu Mladenu Ivaniću, trenutnom predsjedatelju predsjedništva. Ivanić je zbog toga odmah održao konferenciju za novinare, rekavši kako »stvari prelaze liniju normalnosti«, i nazvavši taj čin nekom vrstom silovanja srpskih političara u institucijama. Izjavio je da će MSP-u poslati pismo u kojem će osporiti legitimitet pravnome zastupniku BiH pred MSP-om Sakibu Softiću.


– Njegovo podnošenje zahtjeva za revizijom tužbe privatni je čin. Softić treba odgovarati zbog lažnog predstavljanja, kazao je Ivanić. Iz ureda bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića potom su priopćili kako je od sva tri pisma otvoreno samo jedno, ono Izetbegovićevo. Zbrka u Predsjedništvu BiH, čini se, poprima razmjere apsurda.