Izgledan neuspjeh

Europa razmišlja drugačije od Hrvatske: Krahirao pokušaj da se brak definira kao zajednica muškarca i žene

Ljerka Bratonja Martinović

Tražili da i zakonski obitelj čine mama, tata i dijete / Foto Sergej DRECHSLER

Tražili da i zakonski obitelj čine mama, tata i dijete / Foto Sergej DRECHSLER

Za tjedan dana, naime, istječe jednogodišnji rok za prikupljanje milijuna potpisa potpore građana koji bi inicijativi dali legitimitet za daljnje aktivnosti na ugradnji takve klauzule u europske zakone. Prema evidenciji Europske komisije, rok istječe u nedjelju, 11. prosinca. Inicijativa »Mama, tata i djeca« skupila je dosad oko 390 tisuća potpisa



ZAGREB – Brak kao isključiva zajednice žene i muškarca do daljnjeg se, po svemu sudeći, neće naći u europskom zakonodavstvu. Ovakva definicija na europskoj razini kotira bitno lošije nego u Hrvatskoj, gdje je upravo takva formulacija temeljem volje građana izražene referendumom iz 2013. godine ugrađena u Ustav. Europska građanska inicijativa »Mama, tata i djeca«, kojom se od Europske komisije traži ugradnju pojma braka i obitelji kao zajednice muškarca i žene, te obitelji koju čine mama, tata i dijete u europsko zakonodavstvo, unatoč dobrom startu mogla bi završiti neuspjehom.


Za tjedan dana, naime, istječe jednogodišnji rok za prikupljanje milijuna potpisa potpore građana koji bi inicijativi dali legitimitet za daljnje aktivnosti na ugradnji takve klauzule u europske zakone. Prema evidenciji Europske komisije, rok istječe u nedjelju, 11. prosinca. Inicijativa »Mama, tata i djeca« skupila je dosad oko 390 tisuća potpisa.


Konzervativni aktivisti


Riječ je o inicijativi koju su zajednički pokrenuli konzervativni aktivisti iz sedam europskih država – Mađarske, Slovačke, Švedske, Poljske, Francuske, Portugala i Hrvatske. Hrvatsku predstavlja Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji. Minimalan broj potpisa koji ovisi o broju stanovnika pojedine države prikupljen je, prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Latviji, Finskoj i Grčkoj, a radi se o ukupnom broju od 109.500 potpisa. Na web stranici inicijative navodi se i kako je peticiju online putem potpisalo 192.305 osoba. Da su i organizatori svjesni da neće na vrijeme doći do milijuntog potpisa, dokazuje pismo kojim su od Europske komisije 26. studenog zatražili produljenje roka za još tri i pol mjeseca, do 3. travnja 2017.




U obrazloženju koje potpisuje Edit Frivaldzsky, pro-life aktivistica iz Mađarske i predsjednica Inicijative, tvrdi se da potpise, zbog tehničkih razloga, nisu počeli prikupljati s datumom registracije, već tri mjeseca kasnije. Mole i da se s web-stranica Europske komisije ukloni »pogrešna informacija da prikupljanje potpisa prestaje s 11. prosinca«. Na stranicama Inicijative uredno stoji obavijest da se potpisi prikupljaju do 3. travnja iduće godine.


Različiti načini


Na upit o tome je li to doista završni datum prikupljanja potpisa, iz Europske komisije dobili smo negativan odgovor.


– Rok za prikupljanje potpisa za ovu inicijativu doista istječe 11. prosinca. Registracija i prikupljanje potpisa podrške predmetom su niza zahtjeva i specifičnih vremenskih rokova propisanih ECI regulativom. Organizatore smo o tome obavijestili, EK nije u mogućnosti modificirati taj rok – poručuju iz Bruxellesa.


Inicijativa »Mama, tata i djeca«, ukratko, tvrdi da se definicije obitelji razlikuju u dokumentima EU-a, a na pojmove braka i obitelji gleda se na sve različitije načine u različitim europskim zemljama. Tako na kraju, budući da više nije jasno što se pod tim pojmovima misli, postaje nemoguće protumačiti i primjenjivati dokumente EU-a. Upozoravaju na »hitnu potrebu za jasnim i preciznim definicijama braka i obitelji, koje će biti utemeljene na zajedničkim temeljima svih zemalja članica i onome što odražava univerzalnu stvarnost čovječanstva, na braku između muškarca i žene te na vezama između oca, majke i djeteta«.


U slučaju da ipak prikupe milijun potpisa iz najmanje sedam različitih država članica, Komisija bi morala reagirati u roku od tri mjeseca, te odlučiti hoće li ili neće udovoljiti zahtjevu. U oba slučaja uz jasno obrazloženje svoje odluke.