Europska komisija

Europa odgovara Trumpu: Od srpnja uvodi carine na određeni broj američkih proizvoda

Hina

Donald Trump / Foto: REUTERS

Donald Trump / Foto: REUTERS



Europska komisija je u srijedu potvrdila odluku o nametanju dodatnih carina na određeni broj američkih proizvoda s čijim je popisom još ranije upoznala Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO), pred kojom bi postupak trebao završiti do kraja ovoga mjeseca, što bi omogućilo uvođenje carina u srpnju.


To je europski odgovor na američke carine na europski čelik i aluminij. SAD je 23. ožujka uveo carine od 25 posto na uvoz čelika te od 10 posto na uvoz aluminija. Od 1. lipnja carine vrijede i za uvoz iz Europe.


»Uvođenje carina u potpunosti je u skladu s pravilima WTO-a, a odnosi se na popis proizvoda o kojem je WTO ranije obaviješten«, objavila je Komisija dodajući da pravila WTO-a dopuštaju uvođenje zaštitnih carina koje odgovaraju šteti koje su američke mjere nanijele europskom izvozu, koji je 2017. godine iznosio 6,4 milijarde eura.




Stoga će EU uvesti carine na američke proizvode do iznosa od 2,8 milijardi eura trgovinske razmjene. Carine na preostali iznos od 3,6 milijardi uvest će se kasnije – kroz tri godine ili nakon rješenja spora pred WTO-a, ako do njega dođe prije toga.


»To je odmjeren i razmjeran odgovor na jednostranu i nelegalnu odluku Sjedinjenih Država o uvođenju carina na europski aluminij i čelik. Osim toga, odgovor EU u potpunosti je u skladu s međunarodnim trgovačkim pravom.


Žao nam je što nam Sjedinjene Države nisu ostavile drugi izbor i jedino je preostalo zaštititi interese EU-a«, izjavila je povjerenica za trgovinu Cecilia Malmstroem.