Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Slovenski šef diplomacije

Erjavec: Stvari oko arbitraže idu u pravom smjeru

Foto Cropix
Foto Cropix
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2015. u 14:28 2015-08-21T14:28:24+02:00

LJUBLJANA – Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u petak kako se nada da će se arbitražni postupak s Hrvatskom pred arbitražnim tribunalom u Den Haagu nastaviti.
»Stvari idu u pravom smjeru«, kazao je Erjavec novinarima nakon razgovora s predsjednikom vlade Mirom Cerarom te dodao da se i Cerar slaže s njegovom ocjenom.

Nakon što su ostavke dali hrvatski arbitar Budislav Vukas i slovenski arbitar Abraham, a arbitražni sud najavio da će u ime Slovenije i Hrvatske imenovati nove arbitre jer to nisu učinile, Erjavec se nada da će sud kasnije u potpunom sastavu nastaviti svoj rad i završiti ga obvezujućom presudom.

Erjavec je u izjavi novinarima potvrdio da će idućeg tjedna sudjelovati na konferenciji o zapadnom Balkanu u Beču, ali ne očekuje da će spor oko arbitraže s Hrvatskom biti tema rasprave.
No dodao je da o tome očekuje razgovore sa svojim kolegama iz Njemačke, Austrije i Italije koji će prisustvovati konferenciji, a s kojima će uz skup imati bilateralne sastanke.

Slovenska stajališta o arbitraži iz koje je Hrvatska pokrenula postupak izlaska Erjavec također namjerava iznijeti i na skorašnjem tradicionalnom međunarodnom forumu koji se ima održati na Bledu.

Što se tiče odluke predsjednika države Boruta Pahora, koji je zbog inspekcijskog izvješća o materijalnom poslovanju slovenskih diplomatskih predstavništava u svijetu privremeno zamrznuo imenovanja devet veleposlanika koji se u izvješću spominju kao prekršitelji, Erjavec je kazao da je to bila pretjerana reakcija, te da je o tome već razgovarao s Pahorom.

Isto tako, Erjavec je naveo da ne smatra spornim postupak imenovanja budućeg slovenskog veleposlanika u Hrvatskoj Aleksandra Geržine koji je također spomenut u inspekcijskom izvješću, a po navodima medija već je dobio i agreman hrvatske vlade.

Najavio je da će vlada o izvješću raspravljati krajem idućeg tjedna i zaključiti slučaj.

Na pitanje o svojoj mogućoj odgovornosti za najnovije afere Erjavec je kazao da se ne smatra objektivno odgovornim i da o njegovoj eventualnoj odgovornosti odluku može donijeti samo premijer.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.