Slovenski ministar

Erjavec: Arbitražne presude neće biti prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj

Hina

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters

»Očekivali smo je između lipnja i rujna, ali se upravo zbog svih ovih napetosti koje su se pojavile zbog jedne moje izjave na nekoj lokalnoj televiziji može dogoditi da će arbitražni sud pričekati da završe izbori«, kazao je šef slovenske diplomacije



LJUBLJANA – Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je u razgovoru za ljubljanski tjednik »Mladina« svoje pretpostavke da bi presuda arbitražnog suda o rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora mogla biti odgođena zato jer je Hrvatska pred parlamentarnim izborima, o čemu je nedavno govorio i za Slovensku televiziju.


»Imam informacije da zbog tog pitanja politička temperatura u Hrvatskoj raste zbog dolazećih parlamentarnih izbora i da se osjetljivost oko arbitraže vrlo povećala«, kazao je Erjavec u razgovoru za novi broj tjednika »Mladina«, dodavši kako misli da bi objava arbitražne presude zato mogla biti odgođena.


»Očekivali smo je između lipnja i rujna, ali se upravo zbog svih ovih napetosti koje su se pojavile zbog jedne moje izjave na nekoj lokalnoj televiziji može dogoditi da će arbitražni sud pričekati da završe izbori«, kazao je šef slovenske diplomacije.




»Da se razumijemo, to su moje pretpostavke, ali nije moja pretpostavka činjenica da je u arbitražnom sporazumu jasno napisano da arbitražni sud Sloveniji mora odrediti kontakt s otvorenim morem. O tome ne želim više govoriti kako me ne bi opet napali hrvatski mediji«, dodao je Erjavec.


Nakon reakcije hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija na jednu izjavu Erjavca u kojoj je govorio o sasvim neslužbenim informacijama prema kojima se nada da će Sloveniji biti dodijeljen kontakt s otvorenim morem, tribunal Stalne arbitraže u Haagu nedavno objavio je izjavu u kojoj je ustvrdio da je provjerom ustanovljeno kako curenja informacija s arbitražnog suda nije bilo, ali je ujedno izrazio i zabrinutost izjavama slovenskog šefa diplomacije, te naveo da one ne pomažu rješenju postojećeg spora.