Dvodnevni posjet

Erdogan: Turska i Srbija su najvažnije zemlje na Balkanu

Hina

REUTERS

REUTERS

Uoči dolaska u Beograd, Erdogan je u srbijanskom tisku ocijenio da dvije zemlje imaju o mnogo čemu različite poglede, ali na to nitko ne gleda kao na prepreke u suradnji.



Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan započinje u ponedjeljak dvodnevni službeni posjet Srbiji predvodeći državno izaslanstvo u kojem je i 180 gospodarstvenika.


Erdogan je u ponedjeljak kasno navečer doputovao u Beograd gdje su ga u zračnoj luci dočekali srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i predstavnici vlade, a službeni doček turskom šefu države bit će priređen danas u 11 sati ispred Palate Srbija.


Uoči dolaska u Beograd, Erdogan je u srbijanskom tisku ocijenio da dvije zemlje imaju o mnogo čemu različite poglede, ali na to nitko ne gleda kao na prepreke u suradnji.




On je u autorskom tekstu za današnju Politiku Tursku i Srbiju označio kao »najvažnije zemlje na Balkanu«, ocijenivši kako je »Srbija na Balkanu, koji ima multietničku, multikulturalnu i dinamičnu strukturu, u poziciji da otvori put regionu«.


»Nikada nijedna od naših zemalja nije dozvolila da njezini individualni problemi naruše međusobno prijateljstvo i suradnju. Čak i u najtežim vremenima pridavali smo poseban značaj tome da održimo dijalog i da razumijemo jedni druge«, istaknuo je Erdogan za Politiku.


U Srbiji se očekuje da će posjet turskog izaslanstva imati značajne ekonomske efekte, a najavljeno je i potpisivanje brojnih sporazuma, među kojima i Sporazum o slobodnoj trgovini dviju država, te potpisivanje ugovora o nekoliko značajnih turskih ulaganja u u Srbiju.


Turska poduzeća uložila su dosad više od 110 milijuna dolara u Srbiju i u posljednjih nekoliko godina otvorila više tvornica.


Dvojica predsjednika sudjelovat će u radu Poslovnog foruma Srbija-Turska, a Erdogan će u srijedu posjetiti Novi Pazar i Sandžak, teritorij većinski naseljen Bošnjacima, za koji drži da je »most između dviju država«.