Posjet Kini

Emmanuel Macron polomio jezik učeći mandarinski

Hina

»Učinimo naš planet opet velikim i lijepim«, rečenica je koju je izgovorio najprije na francuskom, a potom na kineskom u prostorima francuskog veleposlanstva. 'Pothvatom' se pohvalio u video-snimci koju je objavio na Internetu



XIAN Prije govora koji je održao u kolijevci kineske civilizacije, gradu Xingu u ponedjeljak u sklopu službenog posjeta Kini, francuski predsjednik Emmanuel Macron imao je brzu poduku iz mandarinskog kako bi rečenicu na tom dijalektu uklopio u svoje izlaganje, a ‘pothvatom’ se pohvalio u video-snimci koju je objavio na Internetu.  


»Učinimo naš planet opet velikim i lijepim«, rečenica je koju je izgovorio najprije na francuskom, a potom na kineskom u prostorima francuskog veleposlanstva.


U video snimci koju je sam postavio na internetske stranice, francuski predsjednik vježba mandarinski uz pomoć prevoditelja, mučeći se pritom s izgovorom i stankama.




»Rang – diqiu – zaici – weida«, najprije izgovara, a potom pita prevoditelja: »Dakle, u kojem ću trenutku udahnuti?«


»Rang, to se izgovara kao Jean, jel’ da?«, nastavlja s pitanjima, dok ga šminkerica priprema za izlazak na podij.


Rečenica je preinačeni slogan slogan Donalda Trumpa »Učinimo Ameriku opet velikom«, koji je Macron i ranije koristio. Poznato je da je Trump Ameriku odlučio povući iz Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, što je jedna od glavnih tema njegova posjeta Kini.


Lingvističke napore francuskoga predsjednika koji su se, pokazalo se u službenom govoru, isplatili, pozdravili su članovi kineskih društvenih mreža.


»Predsjednik Macron uistinu se jako potrudio«, hvali ga jedan korisnik na mreži Weibo, dodajući da je rečenica na mandarinskom odraz njegove »čvrste volje« da svoju fiilozofiju zaštite okoliša provede u djelo.