Optuženi za terorizam

Egipatski sud ponovo odgodio presudu novinarima Al Jazeere

Hina

Optuženi novinari Al Jazeere su Australac Peter Greste, kanadski državljanin egipatskog podrijetla Mohamed Fahmy i egipatski kolega Baher Mohamed, a tereti ih se da su pomagali zabranjenom Muslimanskom bratstvu i širili lažne informacije o Egiptu



KAIRO – Egipatski sud u nedjelju je do 29. kolovoza odgodio izricanje presude na ponovljenom suđenju novinarima Al Jazeere optuženima za terorizam, javlja njemačka agencija dpa i podsjeća da je ovo druga odgoda u manje u tjedan dana.


Kazneni sud u Kairu je u ovom slučaju koji je jako zaokupio domaću i svjetsku javnost trebao presudu donijeti u četvrtak, ali je izricanje presude odgođeno za nedjelju zbog bolesti suca. Sud nije objasnio razloge najnovije odgode.


Optuženi novinari Al Jazeere su Australac Peter Greste, kanadski državljanin egipatskog podrijetla Mohamed Fahmy i egipatski kolega Baher Mohamed, a tereti ih se da su pomagali zabranjenom Muslimanskom bratstvu i širili lažne informacije o Egiptu.




Fahmy, koji je danas bio u sudnici, osudio je odgodu. “Drskost i nastavak nepoštivanja naših prava je bez presedana”, napisao je novinar na Twitteru.


Prošle godine sud je trojicu osudio na po sedam godina zatvora, a Mohamed je potom dobio još tri godine zatvora za posjedovanje streljiva.


Organizacije za slobodu medija diljem svijeta i aktivisti za ljudska prava digli su se na noge.


U siječnju je presuda poništena u žalbenom postupku te je naređeno novo suđenje. U veljači je Greste po odluci predsjednika, generala Abdela Fataha al-Sisija, oslobođen i depotiran. Ostala dvojica su puštena uz jamčevinu i brane se sa slobode.