Oprez, putnici u Afriku

Ebola se širi u zapadnoj Africi, raste zabrinutost u ostatku svijeta

Hina

"Ne može se isključiti mogućnost da neki slučaj dođe do Europe, ali EU ima načine da otkrije i brzo zaustavi epidemiju", rekao je jedan izvor u Bruxellesu.



ZAGREB Dok se ebola širi u zapadnoj Africi, raste zabrinutost u ostatku svijeta jer stručnjaci ocjenjuju da nije nemoguće da neki od velikog broja zrakoplova koji lete svjetskim nebom donese iz Afrike smrtonosni virus, pišu u srijedu agencije.


Europska unija smatra da nije vjerojatno da će virus stići u Europu, ali kaže da ima opremu kojom bi ušla u trag i tretirala bolesne.


“Ne može se isključiti mogućnost da neki slučaj dođe do Europe, ali EU ima načine da otkrije i brzo zaustavi epidemiju”, rekao je jedan izvor u Bruxellesu.




“Jedan je sumnjivi slučaj bio otkriven u Valenciji, u Španjolskoj. Pokazao se na kraju negativnim, ali je pokazao i da sustav funkcionira”, pojasnio je izvor. EU ima sustav uzbunjivanja a sve zemlje bolničku infrastrukturu specijaliziranu za takve slučajeve. “Problem je što nitko ne zna koliko će trajati epidemija”, rekao je izvor.


Europska komisija u srijedu je odlučila dati dodatna dva milijuna eura pomoći kako bi se pokušalo stati na kraj epidemiji i pružiti pomoć zajednicama koje su pogođene tim smrtnosnim virusom. Time je Europska komisija ukupno sudjelovala s 3,9 milijuna eura.


“Razina zaraze na terenu iznimno je zabrinjavajuća i moramo intenzivirati akcije dok ne bude izgubljeno još života”, rekla je povjerenica za humanitarnu pomoć Kristalina Georgijeva.


Organizacija Liječnici bez granica upozorila je da je virus, koji je u zapadnoj Africi od početka godine doveo do smrti 672 osobe, “izvan kontrole” i da postoji “realni rizik da budu pogođene i druge zemlje”.


Od početka godine epidemija je najprije proglašena u Gvineji, nakon koje je pogodila Liberiju i Sijera Leone. Jedna je osoba umrla u Nigeriji, putnik koji je u Lagos stigao iz Monrovije preko Lomea. Ukupno je zabilježen 1.201 slučaj zaraze, piše France presse.


Stanje je dovelo do toga da je Svjetska organizacija za civilni zračni promet konzultirala Svjetsku zdravstvenu organizaciju u utorak putem telekonferencije. Nije poznato koji je zaključak njihova razgovora, ali je poznato da se brojne aviokompanije raspituju kod nadležnih za savjete.


Vlasti u Velikoj Britaniji izrazile su zabrinuost, ali kažu da po njihovim saznanjima ni jedan britanski građanin nije zaražen i da zasad nema slučajeva u Velikoj Britaniji. “Međutim, virus predstavlja prijetnju na koju trebamo odgovoriti”, rekao je šef diplomacije Philip Hammond na BBC-u. “Živimo u svijetu koji je povezan, u kojem ono što pogađa daleku zemlju može imati velike posljedice” po nas, rekao je Mark Walport, znanstveni savjetnik pri britanskoj vladi.


U Hong Kongu, vlasti su najavile da će staviti u karantenu svakog putnika iz tri pogođene zemlje koji ima povišenu temperaturu. Francuska je mobilizirana od početka krize i zauzima se za “projekt mobilnog laboratorija”.


U povijesti je poznato da je virus ebole “izašao” iz Afrike samo jednom, 1994. kada se švicarska zoologinja zarazila pri obdukciji na čimpanzi. Prebačena je u Švicarsku na liječenje i oporavila se, a nije zarazila nikog.


Simptomi ebole mogu se pojaviti dva dana do tri tjedna nakon infekcije što znači da se zaražena osoba koja ne osjeća bolest može ukrcati u avion, upozorava Ben Neuman, virolog na Sveučilištu u Readingu u Velikoj Britaniji.


Pitanje transkontinentalne infekcije postalo je aktualno ovaj tjedan nakon što je Patrick Sawyer, djelatnik libijske vlade koji je letio 20. srpnja za Lagos u Nigeriji umro od ebole pet dana kasnije. Njegova smrt dala je najbrojnijoj afričkoj državi njen prvi slučaj, zabrinjavajući pokazatelj kako globalni zračni promet može proširiti zarazu.


Unatoč tome, nikakva posebna regulacija zasad ne postoji na američkim aerodromima, kazao je Martin Cetron iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Ipak, Sjedinjene su Države dobro pripremljene za mogućnost da na njihovo tlo doleti zaražena osoba i imaju 20 karantena u zračnim lukama, kažu nadležni.


Ebola se pri puta pojavila 1976. u dvije simultane epidemije: u Sudanu i Kongu. U ovoj drugoj pojavila se uz rijeku Ebolu, po čemu je bolest i dobila ime.


Dosad je ebola ubijala gotovo 90 posto zaraženih. Nova epidemija pokazuje smrtnost oko 60 posto.