Ni da ni ne

EU zatražila od Velike Britanije da se napokon izjasni o Brexitu

Hina

Theresa May Foto Reuters

Theresa May Foto Reuters

Drugog dana summita u Bruxellesu koji se više fokusirao na migracije nego na Brexit, čelnici preostalih 27 članica EU-a bili su jedinstveni u pojačavanju pritiska na britansku premijerku da prevlada podjele u vladi i pokrene zastale pregovore



Europska unija uputila je u petak posljednje upozorenje britanskoj premijerki Theresi May da glede Brexita stavi karte na stol, ponudi načine da se prevladaju “goleme” razlike i spriječi da Britanija izađe iz Unije bez sporazuma.


Drugog dana summita u Bruxellesu koji se više fokusirao na migracije nego na Brexit, čelnici preostalih 27 članica EU-a bili su jedinstveni u pojačavanju pritiska na britansku premijerku da prevlada podjele u vladi i pokrene zastale pregovore.


May, koja je summit napustila nakon prvog dana, oklijeva iznijeti detaljan plan Brexita zbog podjela u njenoj konzervativnoj stranci oko uvjeta najvećeg vanjskopolitičkog zaokreta Britanije u gotovo pola stoljeća.




No obećala je raspraviti sporazum sa svojim glavnim ministrima na sastanku idućeg tjedna te nakon toga predstaviti dokument, odnosno bijelu knjigu, o vladinim ciljevima za buduće partnerstvo s Unijom.


Kako je do izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU-a ostalo samo devet mjeseci, za predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska i glavnog pregovarača Michela Barniera to je krajnje vrijeme za takav dokument.


“Ovo je posljednji poziv da se stave karte na stol”, rekao je Tusk novinarima pridruživši se sve većem broju poziva Britaniji da brzo djeluje kako bi do listopada osigurala sporazum.


Barnier je ponovio upozorenje da su rokovi kratki.


“Sada čekamo bijelu knjigu Ujedinjene Kraljevine i nadam se da će sadržavati ostvarive i realne prijedloge. No podsjetit ću još jednom da je vremena vrlo malo”, rekao je.


U bijeloj knjizi bi trebala biti iznesena britanska vizija budućih odnosa s EU-om.


Pregovore o Brexitu blokira izostanak prijedloga kako izbjeći tvrdu granicu između Sjeverne Irske i članice EU-a, Republike Irske.