Izbjeglička kriza

EU traži mogućnost suspenzije Schengena na razdoblje do dvije godine

Hina

Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoje trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena.



BRUXELLES/AMSTERDAM - Ministri unutarnjih poslova Europske unije pozvali su u ponedjeljak Europsku komisiju da pripremi pravnu i političku podlogu za moguću uspostavu graničnih kontrola unutar schengenskog prostora na do dvije godine, za razliku od uobičajenih šest mjeseci, dok napori Europe da kontrolira migrantsku krizu imaju malo učinka.


 Ministri unutarnjih poslova okupili su se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, pod predsjedanjem nizozemskog ministra za migracije Klaasa Dijkhoffa, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a u ovom polugodištu.


 Dijkhoff je izjavio da su se ministri složili oko zahtjeva Europskoj komisiji da pripremi podlogu za korištenje članka 26 Zakonika o schengenskim granicama.




 Taj članak predviđa mogućnost uvođenja kontrole na unutarnjim granicama i do dvije godine u slučaju da postoje ozbiljnije manjkavosti na vanjskim granicama Schengena.


 Pod pritiskom masovnog priljeva migranata u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole.  Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnja i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja na još tri mjeseca. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.


Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoje trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena. 


 Ministri unutarnjih poslova članica EU-a također su “Komisiji dali jasan signal da ispita može li europska agencija za granice Frontex pomoći u osiguranju granice između Makedonije i Grčke” rekao je  Dijkhoff.


 U Europskoj uniji rast pritisak na Grčku da počne učinkovito nadzirati svoju granicu s Turskom. 


 Najdalje u tom pritisku je otišla Ausstrija, čija je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner upozorila u ponedjeljak Atenu da bi se vanjska granica schengenskog prostora mogla pomaknuti prema srednjoj Europi ako ne osigura učinkovitu kontrolu na svojoj granici s Turskom.


“Ako ne uspijemo osigurati vanjsku granicu EU-a, grčko-tursku granicu, vanjska granica će se pomaknuti prema srednjoj Europi”, rekla je ministrica Johanna Mikl-Leitner  po dolasku na neformalni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a, koji su se u ponedjeljak okupili u Amsterdamu.


“Mit je da se grčko-turska granica ne može nadzirati. Grčka mornarica ima dovoljno kapaciteta za osiguranje te granice”, dodala je ministrica.


Austrija je i u prošlu subotu upozorila Grčku da je moguće “privremeno isključenje” iz schengenskog prostora, ako ne otkloni nedostatke u nadzoru vanjskih granica.


 Članak 26, koji još nikada nije korišten, dopušta uvođenje nadzora na unutarnjim granicama do dvije godine u jednoj ili više članica, na dijelu ili duž cijele vanjske granice schengenskog prostora u slučaju ozbiljnih manjkavosti na vanjskim granicama. 


 Spominjanje toga članka dosta je snažno odjeknulo jer ga se može tumačiti i kao mogućnost za privremeno isključenje Grčke iz schengengskog prostora ili kao mogućnost za stvaranje mini-schengena.


  Da bi se aktivirao članak 26 najprije Komisija mora dati ocjenu zemlje članice s problematičnom vanjskom granicom i preporučiti joj mjere koje treba poduzeti. Tada zemlja članica ima tri mjeseca da provede preporuke, a u suprotnom se može aktivirati članak 26.


  Privremena suspenzija schengenskih propisa koje su uvele Austrija i Njemačka istječe u svibnju i da bi se moglo to produljiti na dvije godine potrebno je cijeli proces započeti tri mjeseca ranije, dakle već sljedeći mjesec.