Amazon i eBay na spisku

EU tjera online trgovine da skidaju opasne sadržaje iz svoje ponude

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

AliExpress, Amazon, eBay i Rakuten-France obvezali su se da će ukloniti opasne proizvode iz ponude najkasnije dva dana od dobivanja odgovarajućih obavijesti nadležnih državnih tijela



Europska komisija potpisala je sporazum sa četiri velike maloprodajne internetske tvrtke u sklopu nastojanja da suzbije pojavu opasnih proizvoda na stranicama europskih online trgovina.


U širokoj definiciji Europske komisije opasan sadržaj obuhvaća poticanje na mržnju i nasilje, materijal koji uključuju seksualno iskorištavanje djece ali i nesigurne proizvode i one bazirane na povredi intelektualnog vlasništva.


AliExpress, Amazon, eBay i Rakuten-France obvezali su se da će ukloniti opasne proizvode iz ponude najkasnije dva dana od dobivanja odgovarajućih obavijesti nadležnih državnih tijela i odnosno najkasnije pet dana od obavijesti klijenata.




U Komisiji podsjećaju da je prodaja putem Interneta 2016. godine činila čak petinu ukupne prodaje u Europi, čime se povećala i pojava opasnih proizvoda.


„E-trgovina je otvorila nove mogućnosti za potrošače, nudeći im veći izbor uz manje cijene. Potrošači bi pritom trebali biti jednako zaštićeni pri kupnji putem Interneta kao i prilikom kupnje u fizičkim trgovinama”, naglasila je u ponedjeljak povjerenica EU-a za zaštitu potrošača Vera Jourova.


Kompanije su najavile i da će ubuduće obučavati prodavače kako bi se uskladili sa zakonima Europske Unije o sigurnosti proizvoda. Također će ubuduće koristiti Europski sustav brzog upozorenja (EU Rapid Alert System) kako bi djelovale preventivno u sklopu praćenja i sprečavanja pojave nesigurnih proizvoda u internetskim trgovinama.