Brexit

EU poručio Johnsonu da prestane igrati “glupu” igru: “Na kocki je budućnost Europe i UK”

Hina

Boris Johnson / REUTERS

Boris Johnson / REUTERS

Samo 23 dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, budućnost brexita je jako neizvjesna a London i Bruxelles izbjegavaju krivnju za odgodu ili brexit bez sporazuma



Europska unija optužila je u utorak Britaniju da igra »glupu igru okrivljavanja« oko brexita nakon što je izvor u Downing Streetu rekao da sporazum u biti nije moguć jer je njemačka kancelarka Angela Merkel postavila neprihvatljive zahtjeve.


Samo 23 dana do očekivanog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a, budućnost brexita je jako neizvjesna a London i Bruxelles izbjegavaju krivnju za odgodu ili brexit bez sporazuma.


»Borise Johnsonu, na kocki nije pobjeda u nekoj glupoj igri okrivljavanja«, napisao je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. »Na kocki je budućnost Europe i Ujedinjenog Kraljevstva kao i sigurnost i interesi naših građana. Vi ne želite sporazum, ne želite produženje, ne želite opozvati (brexit), quo vadis?«




Izvor u Downing Streetu rekao je da su Merkel i Johnson razgovarali u utorak ujutro te da je ona jasno rekla da je sporazum »jako malo vjerojatan«, što je znak da Johnsonovi prijedlozi u zadnji čas nisu polučili uspjeh.


Izvor je također kazao da je sporazum nemoguć ako kancelarka i EU dijele isto stajalište o ostanku Sjeverne Irske u carinskoj uniji.


Merkel je izjavila da za postizanje sporazuma Sjeverna Irska mora ostati u carinskoj uniji EU-a i zauvijek ostati u potpunosti usklađena s EU-om, rekao je izvor u Downing Streetu.»Ako to predstavlja novousvojenu poziciju, onda to znači da sporazum u biti nije moguć ne samo sada nego nikada«, rekao je izvor. Glasnogovornik njemačke kancelarke potvrdio je da je obavljen telefonski razgovor, ali nije želio iznositi nikakve potankosti.