Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
21. siječnja 2019.
Summit

EU pokušava ublažiti zabrinutosti Njemačke i Italije zbog migranata

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 19. lipanj 2018. u 21:33 2018-06-19T21:33:09+02:00

 Čelnici Europske unije pokušat će na summitu idućeg tjedna umiriti Njemačku i Italiju koje su zabrinute zbog migracija sprječavanjem azilanata da se sele iz zemlje u kojoj su zatražili azil i najavom uspostave centara za migrante van granica Unije. 
EU bi mogla poduzeti korake da spriječi tražitelje azila da se sele iz zemlje u kojoj su registrirani i početi o zahtjevima za azil odlučivati u centrima koji bi se u budućnosti uspostavili van granica EU-a, po nacrtu izjave sa summita.

Predloženi koraci izneseni su uoči summita 28. i 29. u Bruxellesu na kojem će čelnici EU-a pokušati dogovoriti zajedničku politiku za migracije tri godine nakon što je više od milijun ljudi došlo u Europu i izazvalo krizu Unije.
Njihova zajednička izjava još nije javna i njen tekst se može promijeniti. No ona pokazuje da Unija nastoji zadovoljiti novi protusistemsku vladu u Italiji kao i Berlin gdje je koalicijski partner kancelarke Merkel dao ultimatum za postizanje općeg EU dogovora o migracijama.
Ako se na summitu ne postigne zadovoljavajući ishod Berlin će jednostrano zabraniti ulazak u zemlju migrantima koji su već registrirani u drugim državama EU-a, najavio je CSU, manji partner u njemačkoj koalicijskoj vladi koji drži ministarstvo unutarnjih poslova.

EU-ova agencija za zaštitu granica Frontex je izvijestila da se više od 90 posto onih koji sada dolaze u Italiju, Grčku i Špnjolsku tamo prijavljuje za azil. Mnogi često nastave na sjever, uključujući Njemačku.
Ti »sekundarni pokreti« krše zakone EU-a ali su rašireni.
»Države članice trebaju iskoristiti sve potrebne domaće zakone da spriječe takva kretanja«, kaže tekst izjave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka