Raspad, jačanje desnice ili...

EU na raskrižju: Prijeti nam povratak u vrijeme prije Drugog svjetskog rata

Irena Frlan Gašparović

Dovoljno je pogledati militantne izjave koje već daju desničari u nekim zemljama, pa svatko može shvatiti kakva bi nam to budućnost bila, kaže eurozastupnik Ivan Jakovčić



ZAGREB Slijedi li raspad ili snažnije povezivanja Europske unije: nakon britanske odluke o napuštanju europske zajednice, nitko sa sigurnošću ne može procijeniti hoće li preostalih 27 zemalja članica krenuti putem Britanije ili se okrenuti stvaranju dublje povezane političko-ekonomske zajednice, sada kada među njima nema jedne od država koje su poslovično bile najnesklonije čvršćoj integraciji.


Slijedi li, dakle, raspad ili snažnije povezivanje Unije, pitali smo eurozastupnika Ivana Jakovčića koji smatra da se u tom pitanju krije ključna dilema, »koja nam je budućnost«.


– Budućnost nam je povratak u vrijeme prije Drugog svjetskog rata ili novi iskoraci prema jačanju svih nivoa vlasti, i lokalnih, i regionalnih, i nacionalnih, i Europe kao cjeline, ističe Jakovčić, koji je uvjeren da je koncept prave supsidijarnosti, gdje svaka razina vlasti ima one ovlasti koje najbolje može ispuniti za građane, »jedini koncept za kojeg vjerujem da može biti uspješan«. Dovoljno je, smatra Jakovčić, pogledati »militantne izjave koje već daju desničari u nekim zemljama« pa »svatko može shvatiti kakva bi nam to budućnost bila«.




– Alternativa tome je zajedništvo svih europskih država koje žele živjeti u Schengenskom prostoru, koje žele visoko poštivanje manjinskih i ljudskih prava, koje imaju zajedničku valutu i sigurno značajan dio zajedničke obrambene i vanjske politike, poručuje eurozastupnik.


Smjer kojim će krenuti ostatak EU-a mogao bi, barem dijelom, odrediti tijek događaja u odnosima Britanije i EU-a. Odnosno, na koji način će se provesti »razvod«, koliko brzo, s kojim posljedicama za Ujedinjeno Kraljevstvo, hoće li i kakve povlastice Britanija dobiti u svojim budućim odnosima s kontinentom. No, pitanje je može li i hoće li ostalih 27 država pristati na nove koncesije za Britaniju jer bi to moglo potaknuti i druge zemlje da krenu britanskim putem. Jakovčić napominje da je njegova politička grupacija, ALDE, zaključila da ne treba više biti nikakvih novih ustupaka za Ujedinjeno Kraljevstvo.


– Želimo im sretan put i želimo maksimalno nastaviti suradnju s njima, ali nema pregovora oko bilo kakvih novih beneficija, zaključuje naš sugovornik.