Joseph Borrell

EU kritizira Trumpov plan za Bliski istok, odmah stigla reakcija iz Izraela

Hina

REUTERS

REUTERS



Europska unija kritizirala je u utorak plan američkog predsjednika Donalda Trumpa za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i navela da je krajnje zabrinuta namjerom Izraela da pripoji dolinu Jordana.


“Američka inicijativa predstavljena 28. siječnja odstupa od parametara dogovorenih na međunarodnoj razini”, priopćio je šef europske diplomacije Joseph Borrell koji 7. veljače stiže u Washington.


“EU podsjeća na svoju privrženost dogovorenom rješenju utemeljenom na suživotu dviju država, na temelju granica iz 1967.”, istaknuo je.




“Za izgradnju pravednog i trajnog mira, neriješena pitanja o statusu trebaju se riješiti izravnim pregovorima dviju strana”, dodao je europski dužnosnik. “To uključuje pitanje granica, status Jeruzalema, sigurnost i pitanja izbjeglica”. 


“Europska unija poziva dvije strane na pregovore i na suzdržavanje od bilo kakvih jednostranih koraka suprotnih međunarodnom pravu koje bi mogle pogoršati napetosti”, dodaje se u priopćenju.


Borrell je istaknuo da je EU posebno zabrinut izjavama o pripojenju doline Jordana i drugih dijelova Zapadne obale.


Sukladno međunarodnom pravu i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, EU ne priznaje suverenitet Izraela na teritorijima okupiranim od 1967. 


Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Borrellovo stajalište.


“Žalosno je i u najmanju ruku čudno da se visoki predstavnik Josep Borrell prijetećim tonom obratio Izraelu ubrzo nakon stupanja na dužnost i samo nekoliko sati nakon sastanka s Iranom”, ocijenio je glasnogovornik Liro Haiat na Twitteru i upozorio da će na “taj način uloga EU-a u cijelom procesu biti svedena na minimum”.


Nakon što je američki predsjednik Donald Trump 28. siječnja predstavio mirovni plan za Bliski istok, vrlo povoljan za Izrael i na štetu Palestinaca, EU je potvrdio čvrstu podršku rješenju dviju država.


U zajedničkoj izjavi je 28 zemalja navelo da će razmotriti i procijeniti Trumpov prijedlog.