Europska petica

EU TJEDAN U PET SLIKA Juncker će na Valentinovo ugostiti – Andreja Plenkovića

Irena Frlan Gašparović

Foto Reuters

Foto Reuters



Izdvojili smo pet događaja koji su obilježili tjedan na izmaku u Europskoj uniji.


Dobili su Vladu, ali (možda) izgube vlast


Njemačka kancelarka Angela Merkel i vođa socijaldemokrata Martin Schulz postigli su ovoga tjedna dogovor o koalicijskom sporazumu, no uz veliko nezadovoljstvo stranačkog članstva. 


Merkel kritiziraju da je u pregovorima previše prepustila SPD-u koji bi, unatoč lošem izbornom rezultatu, trebao voditi neka od ključnih ministarstava, uključujući i ministarstvo financija. Mladež njemačkih konzervativaca, CDU-a i CSU-a, kako je izvijestila Hina, traži promjene u stranci i pripremu nasljednika kancelarke Merkel, kao i da mlađi ljudi budu dio vlade i stranačkog vodstva.




Schulz je, pak, bio prisiljen odreći se funkcije ministra vanjskih poslova u budućoj vladi. Na taj potez odlučio se kako ne bi ugrozio pozitivan ishod glasovanja SPD-ovog članstva o koalicijskom sporazumu. Više od 460 tisuća članova SPD-a odluku o koaliciji trebalo bi donijeti do početka ožujka. 


Reuters


Reuters



Nijemci će raditi manje, a zarađivati više


U sjeni politički pregovora o formiranju nove vlade, u Njemačkoj su zaključeni još jedni pregovori. Najmoćniji njemački sindikat, IG Metall, koji zastupa radnike u metalskoj i elektromehaničkoj industriji, postigao je dogovor s poslodavcima koji će radnicima jamčiti povoljnije radne uvjete. Među ostalim, oni koji se, primjerice, brinu o djeci ili starijim članovima obitelji moći će kroz dvije godine birati da rade 28 umjesto 35 sati tjedno.


Plaća će im, doduše, u skladu s time biti smanjena. S druge strane, oni koji žele, mogu izabrati i da rade više, 40 sati tjedno – što je i ustupak poslodavcima – pa da onda za to budu i plaćeni. Mimo toga, svim radnicima “pokrivenim” ovim sporazumom – a riječ je o nešto manje od milijun njih u pokrajini Baden-Württemberg – plaće će od travnja rasti za 4,3 posto.


IG Metall, kao najveći njemački sindikat, i ranije je postavljao nove standarde na tržištu rada, pa vjerojatno neće trebati dugo čekati da se poboljšani radni uvjeti prošire na druge sektore i pokrajine. 


Reuters


Reuters



Euro je njemačka valuta


Matteo Salvini, čelnik talijanske Sjeverne lige, smatra da euro šteti talijanskom gospodarstvu i da je to zapravo njemačka valuta s jedinom razlikom da se, eto, više ne naziva markom. Kako javljaju europski mediji, Salvinijeva stranka priprema teren za izlazak Italije iz eurozone jer smatraju da će euro propasti. 


Hoće li doći u poziciju da o takvim pitanjima odlučuju – odlučit će talijanski birači koji na izbore izlaze početkom ožujka. Desna koalicija, u kojoj je Salvini glavni saveznik Silvija Berlusconija, računa da će osvojiti najveći broj mandata, ali je upitno hoće li imati i većinu kojom bi mogli vladati. Čak i da je osvoje, hoće li moći vladati? Berlusconi, primjerice, ne misli da je napuštanje eurozone dobra ideja. 


Reuters


Reuters



Otvara se novo radno mjesto u Strasbourgu


Zahvaljujući Brexitu, 2019. godine na izborima za Europski parlament birat ćemo 12, a ne 11 zastupnika. Europski parlament prihvatio je ovoga tjedna preraspodjelu britanskih mandata nakon što Velika Britanija napusti EU. Od 73 britanska mjesta, 46 ih je rezervirano za buduća proširenja.


Ostalih 27 podijeljeno je među zemljama članicama. Osim Hrvatske, još 13 država može računati na veći broj zastupnika u Strasbourgu. 


Reuters


Reuters



Kako će predsjednik EK provesti Valentinovo?


Među ostalim, ugostit će hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Iz Europske komisije najavili su, uobičajeno, raspored Jean-Claude Junckera za sljedeći tjedan, iz kojeg je vidljivo da mu je u srijedu, 14. veljače, u planu radni ručak s hrvatskim premijerom.


Osim Junckera i Plenkovića na ručku će biti i kolegij povjerenika.