Rezolucija Europskog parlamenta

EP pozvao London da što prije pokrene razdruživanje; Juncker rekao Farageu: Iznenađen sam što ste u Bruxellesu

Hina

Nigel Farage i Jean-Claude Juncker / Reuters

Nigel Farage i Jean-Claude Juncker / Reuters

Volja građana se mora u potpunosti poštivati te treba odmah započeti s aktivacijom članka 50 Ugovora o Europskoj uniji (UEU)



ZAGREB/BRUXELLES Europski parlament je u utorak u rezoluciji usvojenoj na izvanrednoj sjednici pozvao Ujedinjeno Kraljevstvo da u skladu s voljom građana izraženom na referendumu o članstvu u EU-u odmah pokrene razdruživanje, ali i upozorio da interesi i očekivanja građana EU-a moraju postati središnja tema, a europski projekt obnoviti.


Volja građana se mora u potpunosti poštivati te treba odmah započeti s aktivacijom članka 50 Ugovora o Europskoj uniji (UEU). Pregovori o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz EU-a moraju započeti odmah nakon priopćenja službene obavijesti o namjeri koja se mora odmah poslati kako bi se uklonila neizvjesnost koja može biti štetna za sve i zaštitila cjelovitost Unije, ističe se u rezoluciji usvojenoj na sjednici posvećenoj posljedicama referenduma održanog u četvrtak u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Europski parlament je stoga pozvao premijera Ujedinjene Kraljevine da o ishodu referenduma obavijesti Europsko vijeće koje će se sastati 28. i 29. lipnja, i tako pokrene postupak povlačenja iz Unije.




Rezolucija je usvojena većinom glasova zastupnika od 395 dok se protiv nje izjasnilo 200 zastupnika a suzdržanih je bilo 71.


Eurozastupnici u rezoluciju su istaknuli i potrebu reformiranja Unije kako bi se približila očekivanjima građana.



Čelnik britanske eurofobne stranke UKIP Nigel Farage, snažan zagovornik Brexita, izjavio je u utorak da Velika Britanija želi biti dobar prijatelj i trgovački partner preostalih članica Europske unije nakon što Britanija izađe iz EU-a.


»Dobili smo rat. Sada trebamo dobiti mir«, rekao je Farage novinarima uoči izvanredne sjednice Europskog parlamenta posvećene ishodu britanskog referenduma. »Mi želimo biti dobri prijatelji, dobri susjedi, dobri trgovinski partneri«.


Farage je rekao da bi Britanija trebala što prije otići, ali da taj proces treba biti prijateljski. Dodao je da bi Britanija, zbog veličine njezinog gospodarstva i bliskih veza s ostatkom EU-a, trebala dobiti povlašteni sporazum.


»Mi smo najveći trgovinski partner eurozone. Možemo dobiti puno bolji sporazum od Norveške«, rekao je.


Agencija Reuters javlja da su se uoči izvaredne sjednice u Europskom parlamentu susreli predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i Farage te da su kratko i naizgled prijateljski popričali i zagrlili se.


Juncker se, međutim, tijekom izlaganja na plenarnoj sjednici okrenuo zastupnicima UKIP-a i upitao ih zašto su tu. »Moramo poštovati britansku demokraciju i to kako se izjasnila (na referendumu)«, rekao je Juncker u govoru koji su pljeskom pozdravili zastupnici UKIP-a.


»Ovo je posljednji put da ovdje plješćete… i donekle sam iznenađen što ste ovdje. Borite se za izlazak. Britanci su glasovali za izlazak. Zašto ste ovdje?«, rekao je Juncker prekinuvši čitanje svog napisanog govora.



U rezoluciji se upozorava da »trenutačni izazovi iziskuju duboko promišljanje o budućnosti EU-a» te je potrebno reformirati Uniju kako bi se učinila »boljom i demokratičnijom«.


U raspravi na izvanrednoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu sudjelovali su i predsjednik Europske Komisije Jean-Claude Juncker i predstavnica Europskog vijeća i nizozemskog Predsjedništva Jeanine Hennis-Plasschaert.


Juncker je izrazio žaljenje zbog ishoda britanskog referenduma i pozvao London da što prije iznese svoje stajalište o izlasku iz EU-a.


Izlaganje eurozastupnika i čelnika britanske stranke UKIP koja se zalagala za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, Nigela Faragea europarlamentarci više su puta popratili glasnim negodovanjem dok je poziv škotskog eurozastupnika Alyna Smitha da EU »ne ostavi Škotsku na cjedilu« pozdravljen snažnim pljeskom.