Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
Akcijski program

EK predstavila plan oživljavanja sektora proizvodnje čelika

Antonio Tajani / Foto Reuters
Antonio Tajani / Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2013. u 18:46 2013-06-11T18:46:12+02:00

Prema procjenama OECD-a, očekuje se da će globalna potražnja za čelikom do 2025. godine narasti na 2,3 milijarde tona, uglavnom za potrebe građevinskog, prometnog sektora te proizvodnje radnih strojeva, naročito u brzo rastućim gospodarstvima. Stoga je za EU od velike važnosti da iskoristi mogućnosti

STRASBOURG Europska komisija je u utorak u Strasbourgu predstavila akcijski plan za poticanje sektora proizvodnje čelika, industrije od strateškog značenja za Europu, koja je posljednjih godina u velikoj krizi.
»Industrija čelika ima obećavajuću budućnost u Europi. Održavanjem svoje vodeće uloge u proizvodnji inovativnih proizvoda, ona može postati globalno konkurentna«, izjavio je povjerenik za industriju i poduzetništvo, predstavljajući akcijski plan u Europskom parlamentu.
Akcijski plan ne predviđa pomoć tom sektoru kroz izravne potpore, nego kroz poticanje potražnje, naročito u proizvodnji automobila sa smanjenom emisijom ugljičnog dioksida te u održivom građevinskom sektoru.
Komisija također najavljuje da će raditi na tome da se europskim proizvođačima olakša pristup trećim tržištima, lakši pristup sirovinama i osigura energija po prihvatljivim cijenama. Plan predviđa i smanjenje troškova za industriju čelika kroz pojednostavljenje europskih propisa.
Potražnja za čelikom u Europi pala je za 27 posto u odnosu na pretkriznu razinu. Zaposlenost u tom sektoru pala je za 10 posto od 2007. do 2011.
Unatoč tome, EU je i dalje drugi najveći proivođač čelika na svijetu s proizvodnjom od preko 177 milijuna tona godišnje, što predstavlja 11 posto svjetske proizvodnje. U toj industriji zaposleno je 360.000 ljudi u EU-u.
Prema procjenama OECD-a, očekuje se da će globalna potražnja za čelikom do 2025. godine narasti na 2,3 milijarde tona, uglavnom za potrebe građevinskog, prometnog sektora te proizvodnje radnih strojeva, naročito u brzo rastućim gospodarstvima. Stoga je za EU od velike važnosti da iskoristi mogućnosti.
Sektor proizvodnje čelika je bazična industrija za mnoge sektore poput automobilskog, građevinskog, elektroničkog, stoga je on važan za proces reindustrijalizacije, koja je Europi nužna.
»S današnjim planom za oživljavanje tog sektora, šaljemo jasan signal industriji koja je strateški važan sektor za Europu i pokretač rasta. Europskoj uniji je više nego ikad potrebno realno gospodarstva kako bi potaknulo oporavak i naš je cilj da industrija do 2020. godine sudjeluje s 20 posto u BDP-u. Ovo je početak procesa«, rekao je povjerenik Tajani najavljujući da će Komisija nadzirati provedbu plana i za godinu dana objaviti izvješće o provedenom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.