Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2019.
Afera Pirangate

EK: Hrvatska i Slovenija trebaju pronaći zajedničko rješenje nakon skandala s arbitražom

Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 1. rujan 2015. u 18:18 2015-09-01T18:18:00+02:00

Europska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu zajedničko rješenje za pitanje granica i potiče dijalog obiju strana

BRUXELLES – Europska komisija smatra potrebnim da Hrvatska i Slovenija pronađu zajedničko rješenje za pitanje granica i potiče dijalog obiju strana o tom pitanju, rečeno je u utorak u Bruxellesu nakon susreta potpredsjednika Europske komisije Fransa Timmermansa i  potpredsjednice hrvatske Vlade i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić.

Ministrica Pusić je u utorak u Bruxellesu razgovarala s Timmermansom, kojeg je izvijestila o svim hrvatskim odlukama i relevantnim činjenicama vezanim uz prestanak primjene Sporazuma o arbitraži između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije. Iako nije u njenoj direktnoj nadležnosti, EK ima sve podatke o arbitražnom postupku sa Slovenijom te je pomogla u trenutku uspostavljanja arbitraže. Sastanak je održan bez najave s obje strane.

»Europska komisija potvrđuje potrebu da se pronađe rješenje za spor i podupire i ohrabruje dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje«, rečeno je Hini u uredu za odnose s javnošću Europske komsije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je priopćeno da je ministrica Pusić istaknula kako je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je Hrvatska uvjerena da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Unatoč tome, Hrvatska i dalje želi sa slovenskim partnerima tražiti alternativno rješenje za pitanje granica – poručila je ministrica i dodala da činjenica da se ovaj arbitražni postupak ne može nastaviti, ne znači da ne možemo i ne želimo naći drugo rješenje, kaže se u priopćenju.

Komisija je u početku, kada je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova Suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist, podržavala nastavak arbitražnog postupka.

Timmermans je s tim u vezi krajem srpnja pisao pismo ministrici Pusić u kojem je izrazio zabrinutost zbog hrvatske najave da će se povući iz arbitražnog postupka.Sada Komisija ističe potrebu da se pronađe zajedničko rješenje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka