Uništen drevni asirski grad

Džihadisti buldožerima porušili drevni grad Nimrud u Iraku

Hina

Uništenje Nimruda uslijedilo je tjedan dana nakon što radikalni islamisti prikazali video snimku na kojoj se vidi kako uništavaju skulpture u Mosulu koji su zauzeli prošle godine u lipnju



BAGDAD - Džihadisti Islamske države opljačkali su pa buldožerima porušili drevni asirski grad Nimrud na sjeveru Iraka, vrijedno arheološko nalazište, izvijestili su u petak pripadnici lokalnih plemena i iračka vlada.


Uništenje Nimruda uslijedilo je tjedan dana nakon što radikalni islamisti prikazali video snimku na kojoj se vidi kako uništavaju skulpture u Mosulu koji su zauzeli prošle godine u lipnju.


“Džihadisti IS-a došli su u povijesni grad Nimrud, opljačkali sve što su smatrali vrijednim, a potom ga sravnili sa zemljom”, rekao je jedan lokalni stanovnik za Reuters. “U potpunosti su uništili povijesno vrijedne zidine, skulpture i jednu palaču”, kazao je.




Iračko ministarstvo turizma i starina smatra da islamisti na ovaj način izazivaju međunarodnu zajednicu.


Drevni asirski grad Nimrud nalazi se na rijeci Tigris, 30 km jugoistočno od Mosula, a u Bibliji je poznat pod imenom Kalah. Sagrađen je za vladavine asirskog kralja Šalmanesera (1274.-1245. prije Krista).


Zasad nisu poznati točni razmjeri štete na tom vrijednom arheološkom nalazištu.