U znak prosvjeda zbog politizacije popisa i nacionalnih podjela

»Džedaji« sve popularniji i u Crnoj Gori

Bojana Oprijan Ilić

Džedajizam kao religija postoji u skoro svim zemljama zapadnog kulturnog kruga, a najrasprostranjenija je u Velikoj Britaniji gdje se procjenjuje da ima oko 400.000 džedaj vjernika



 BEOGRAD Na popisu u Crnoj Gori, koji je još u tijeku, anonimna grupa mladih izjasnila se kao »džedaji« u znak, kako kažu, prosvjeda zbog politizacije popisa i aktualiziranja nacionalnih podjela.


Pokretači ove inicijative, objašnjavaju da se radi o intelektualnom prosvjedu jer bi, za njih, etnička odnosno nacionalna pripadnost trebala biti apsolutno marginalno pitanje, prenosi beogradski »Blic«.


Reagirajući na brojne spekulacije nakon objavljivanja teksta o njima, jedan od osnivača pokreta rekao je za podgoričke »Vijesti« da komentari, koji su uslijedili, nakon objavljivanja vijesti da su se odlučili izjasniti kao džedaji, pokazuju da je inicijativa pogodila točno gdje treba.




»Reagirali su upravo oni protiv kojih je i usmjerena inicijativa, oni koji žele politizirati popis, ne shvaćajući ili ne želeći da shvate, da popis služi prije svega za usmjeravanje politike države«, kažu crnogorski »džedaji«.


Na upit zašto inzistiraju da ostanu anonimni, oni odgovaraju kako brojni komentari ukazuju na to da i oni koji traže da se na popisu izjasne kao Crnogorci, kao i oni koji hoće da se izjasne kao Srbi, smatraju da je pokret usmjeren od strane jedne grupacije prema drugoj.


»Ovaj vid bunta i intelektualnog prosvjeda je izravno vezan za konkretnu situaciju u kojoj se nalazi Crna Gora, nema veze sa sličnim pokretima u drugim zemljama i isprovociran je otvorenom politizacijom popisa u Crnoj Gori.


Inače, Češka je posredno priznala novu vjeru, džedajizam, nakon što je skoro 15.000 ljudi pokrenulo inicijativu da se na popisu tako izjasne.


Džedajizam kao religija postoji u skoro svim zemljama zapadnog kulturnog kruga, a najrasprostranjenija je u Velikoj Britaniji gdje se procjenjuje da ima oko 400.000 džedaj vjernika.